четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Оригиналната лазаня болонезе



Come stai? Come va? amo la pasta! e voi?

Или с други думи - кой не обича вкусна италианска паста? А лазаня? Ето какво каза моето on-line проучване за това какво е оригинална лазаня. Определено е вкусна,  така че отделете време и търпение и се насладете!

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 1.5-2 часа

Съставки (за 4-5 човека):
  • 1/2 пакет паста за лазаня
  • 2 малки или 1 голям морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава целина
  • 2 малки или 1 голяма глава лук
  • 250-300 гр телешко мляно
  • 3 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 3-4 стръка пресен розмарин
  • 250-300 гр доматено пюре
  • 1/2 с.л. захар
  • 5 с.л. масло
  • 1/5 ч.ч. брашно
  • Щипка индийско орехче (аз пропуснах, защото не обичам много)
  • 1 ч.ч. прясно настърган пармезан (не купувайте онова прахообразно нещо наподобяващо пармезан, защото е ужасно, а и не се запича въобще)
  • Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне

Започнете с доматения сос, защото отнема най-много време. Сложете в дълбок тиган или в тенджера 2-3 с.л. зехтин и сложете да се загрява.  Междувременно нарежете на малки кубчета лука, моркова и целината (аз лично ползвах чопъра за по-бързо), а чесъна го пресовайте. Сложете всички зеленчуци при нагрятия зехтин и оставете да се задушат за 5-6 минути. Не трябва да загорят, тъй че разбъркайте 1-2 пъти. Добавете месото и 1/2 ч.л. сол и бъкайте бясно, за да сте сигурни, че каймата няма да стане на големи топчета. И зеленчуците, и месото ще пуснат много вода, тъй че оставете да покъкрят 8-10 минути, докато се изпари поне част от водата. Добавете доматите, захарта, малко черен пипер и още 1 щипка сол и разбъркайте добре. Добавете розмарина, виното и 1 ч.ч. прясно мляко. Изчакайте да заври и намалете котлона на средно. Оставете да си къкри около 1 час и 15 минути, но ако много бързате може и около 50 минути. 

30 минути преди да е изтекло времето за соса, започнете с бешамела. Загрейте останалите 2 ч.ч. мляко. След това разтопете маслото в тиган, добавете брашното и бъркайте докато стане кафяво, но не залепва. Добавете млякото 1 по 1 чаша като бъркате с миксер или на ръка през цялото време. Добавете и 2/3 ч.л. сол и и индийско орехче, ако искате. Оставете соса да къкри около 10 минути като бъркате постоянно, за да се получи гъста хомогенна смес.

Сварете корите по инструкциите на кутията. Може да капнете малко зехтин, за да не залепнат корите. 

Загрейте фурната на 190 градуса. В стъклена тавичка (йенска) започнете да редите лазанята. Най-отдолу сложете кори (подсушени с кухненска хартия), след това малко бешамел, малко от доматената салса и малко пармезан. Повторете докато не свърши някой от сосовете или пък корите. Най-отгоре сложете бешамел и пармезан. Печете около 30-35 минути. На мен лично ми свържи пармезана и сложих моцарела на последните 2 реда и се получи добре, защото стана по разтегливо.

Еccolo qui, il vostro molto gustosa lasagna!

Няма коментари:

Публикуване на коментар