вторник, 6 ноември 2012 г.

Морковен сладкиш

Сигурна съм, че тази рецепта вече много пъти сте я виждали, но мога да кажа със сигурност, че това е най-добрата версия. Все пак е рецептата на моя идол в кулинарията - Yotam Ottolenghi :)
Препоръката ми би била да дадете поне 3-4 часа на сладкиша да слегне преди да го хапнете. 

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 1-1.10 час


Съставки:

  • 160 гр брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. карамфил (млян)
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 2 белтъка
  • 200 гр олио
  • 270 гр захар
  • 2 шепи орехи
  • 1 шепа кокосови стърготини
  • 150 гр на едро настърган морков (1 голям или 2 малки моркова)
  • Щипка сол
  • 175 гр крема сирене
  • 70 гр размекнато масло
  • 35 гр мед

Начин наприготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Намазнете и постелете с хартия за печене кръгла тавичка, 20 см диаметър.

Смесете всички сухи съставки. Разбийте леко яйцето и жълтъка.

Разбийте с миксер олиото и захарта в голяма купа, намалете миксера и прибавете бавно разбитите яйца. На най-бавната степен на миксера допълнете орехите, кокоса, моркова и накрая сухите съставки. Не бъркайте твърде дълго (1-2 минути максимум).

Разбийте белтъка с щипката сол до придобиване на снежна консистенция. Прибавете бавно разбитите яйца (на 3 пъти). Няма проблем да останат бели следи от яйцата в сместа.

Готовата смес изсипете в предварително подготвената тавичка и печете 1 час минимум. Клечката трябва да е суха след боцване в центъра на сладкиша.

Докато се пече сладкиша, разбийте айсинга. Сложете крема сиренето, меда и маслото в съд и разбийте с миксер до придобиване на еднородна смес. 

След като извадите сладкиша, изчакайте да изстине и поставете айсинга с шпатола. Поръсете с орехи по ваш вкус. 
Насладете се :)   

1 коментар: