Сигурна съм, че тази рецепта вече много пъти сте я виждали, но мога да кажа със сигурност, че това е най-добрата версия. Все пак е рецептата на моя идол в кулинарията - Yotam Ottolenghi :)
Препоръката ми би била да дадете поне 3-4 часа на сладкиша да слегне преди да го хапнете.
Съставки:
Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 1-1.10 час
- 160 гр брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. карамфил (млян)
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 2 белтъка
- 200 гр олио
- 270 гр захар
- 2 шепи орехи
- 1 шепа кокосови стърготини
- 150 гр на едро настърган морков (1 голям или 2 малки моркова)
- Щипка сол
- 175 гр крема сирене
- 70 гр размекнато масло
- 35 гр мед
Начин наприготвяне
Загрейте фурната на 170 градуса. Намазнете и постелете с хартия за печене кръгла тавичка, 20 см диаметър.
Смесете всички сухи съставки. Разбийте леко яйцето и жълтъка.
Разбийте с миксер олиото и захарта в голяма купа, намалете миксера и прибавете бавно разбитите яйца. На най-бавната степен на миксера допълнете орехите, кокоса, моркова и накрая сухите съставки. Не бъркайте твърде дълго (1-2 минути максимум).
Разбийте белтъка с щипката сол до придобиване на снежна консистенция. Прибавете бавно разбитите яйца (на 3 пъти). Няма проблем да останат бели следи от яйцата в сместа.
Готовата смес изсипете в предварително подготвената тавичка и печете 1 час минимум. Клечката трябва да е суха след боцване в центъра на сладкиша.
Докато се пече сладкиша, разбийте айсинга. Сложете крема сиренето, меда и маслото в съд и разбийте с миксер до придобиване на еднородна смес.
След като извадите сладкиша, изчакайте да изстине и поставете айсинга с шпатола. Поръсете с орехи по ваш вкус.
Насладете се :)
За 768 път го правя, смятай колко ми е любим!
ОтговорИзтриване