вторник, 20 ноември 2012 г.

Ябълков кекс надолу с главата

Ябълките продължават и продължавам аз да ви занимавам с тях.

Кексове надолу с главата съм правила само 1 или 2 пъти, но винаги се получават добре и  реших да изненадам колегите с кекс утре, но преди това го пускам тук разбира се. Иначе подобни рецепти ще има и в бъдеще, защото имат много разновидности - с круши, със сливи и т.н. 

Освен това цялата идея, че печеш нещо, което горната му част е отдолу е весела.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 45-50 мин

Съставки:
  • 1 ч.ч. захар
  • 120 гр масло
  • 2 ябълки
  • 1 ванилия
  • 2 големи яйца - разделени белтък и жълтък
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 3 с.л. царевично брашнo
  • 1.5 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса.

В тиган, пригоден и за фурна (аз използвах обикновена тавичка и определено не беше най-добрата  ми идея), сложете 1/4 ч.ч. захар и 2 лъжици вода. Оставете захарта да се разтопи и да потъмнее като не забравяйте да разбърквате от време на време (около 4-5 минути). Веднага след като вдигнете от огъня добавете 2 с.л. масло. 

Ябълките обелете и нарежете на тънки лентички (с белачката става най-лесно). Сложете ги върху карамела и започнете с тестото за кекса. 

В купа разбийте с миксера останалата захар, масло и ванилията. Добавете жълтъците един по един като разбивате междувременно. В отделна купа смесете всички сухи съставки и го добавете на три пъти при маслото и захарта като редувате с прясното мляко, докато не смесите всички съставки. В отделна купичка разбийте белтъците до получаване на гъста пяна и добавете внимателно към сместа като не е задължително да се смесят идеално продуктите. 

Изсипете върху ябълките и печете във фурната 45-50 минути. Изчакайте да изстине напълно и обърнете тавичката. Voila :)    

Няма коментари:

Публикуване на коментар