Ябълките продължават и продължавам аз да ви занимавам с тях.
Кексове надолу с главата съм правила само 1 или 2 пъти, но винаги се получават добре и реших да изненадам колегите с кекс утре, но преди това го пускам тук разбира се. Иначе подобни рецепти ще има и в бъдеще, защото имат много разновидности - с круши, със сливи и т.н.
Освен това цялата идея, че печеш нещо, което горната му част е отдолу е весела.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 45-50 мин
- 1 ч.ч. захар
- 120 гр масло
- 2 ябълки
- 1 ванилия
- 2 големи яйца - разделени белтък и жълтък
- 1 ч.ч. бяло брашно
- 3 с.л. царевично брашнo
- 1.5 ч.л. бакпулвер
- Щипка сол
- 1/3 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса.
В тиган, пригоден и за фурна (аз използвах обикновена тавичка и определено не беше най-добрата ми идея), сложете 1/4 ч.ч. захар и 2 лъжици вода. Оставете захарта да се разтопи и да потъмнее като не забравяйте да разбърквате от време на време (около 4-5 минути). Веднага след като вдигнете от огъня добавете 2 с.л. масло.
Ябълките обелете и нарежете на тънки лентички (с белачката става най-лесно). Сложете ги върху карамела и започнете с тестото за кекса.
В купа разбийте с миксера останалата захар, масло и ванилията. Добавете жълтъците един по един като разбивате междувременно. В отделна купа смесете всички сухи съставки и го добавете на три пъти при маслото и захарта като редувате с прясното мляко, докато не смесите всички съставки. В отделна купичка разбийте белтъците до получаване на гъста пяна и добавете внимателно към сместа като не е задължително да се смесят идеално продуктите.
Изсипете върху ябълките и печете във фурната 45-50 минути. Изчакайте да изстине напълно и обърнете тавичката. Voila :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар