четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Всесезонна салата с айсберг и зеленчуци

На мен лично това ми е любимата бърза салата, защото е вкусна, полезна и може да се адаптира страхотно според сезона. 
Днес ще ви представя зимната версия, но ако имате вкусни пресни домати под ръка, със сигурност използвайте тях вместо запечените от рецептата.


Време за приготвяне - 10-15 мин
Време за готвене - 20-25 мин


Съставки (за 4-ма):

  • Половин айсберг
  • 1 краставица
  • 2 големи домата или 200 гр чери доматки
  • 1 добре узряло авокадо
  • 1 ч.л. червено песто
  • Зехтин
  • Балсамиков оцет или по-добре балсамова редукция
  • 1 ч.л. захар
  • Чесън (ако обичате)
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Започнете с доматите, защото отнема най-много време. Загрейте прадварително фурната на 200 градуса. Нарежете доматите на тънки шайби или ако са чери домати ги разрежете на половина. В една купа смесете доматите, щипка сол, прясно смлян черен пипер, 2 с.л. зехтин, захарта и смлян чесън на вкус. Покрийте тавичка с хартия за печене и наредете овкусените домати в нея. Печете 20-25 минути. В дома ви започне да ухае уникално!

Междувременно нарежете айсберга, краставицата и авокадото. Прибавете пестото и разбъркайте добре. След като са готови доматите, прибавете ги още топли към другите зеленчуци заедно с 1 ч.л. зехтин, сол и балсамиков оцет на вкус. 

Аз лично много обичам и често прибавям към салатата риба тон, българско краве сирене или запечено меко козе сирене. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар