четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Аспержи със сос холандез и яйце в було

Днес бях сама за вечеря и реших да се възползвам да хапна нещо по-зеленичко и здравословно. Ама типично в мой стил не се получи толкова здравословно, но пък се изправих очи в очи с два мои ужаса в кулинарията - сос холандез и поширане на яйце.

Сос холандез реално е нещо като майонеза, но с масло и съответно според мен е по-вкусен. Просто маслото си е масло и е незаменимо. Представете си как ухае на разтопено масло и веднага ще се съгласите с мен. Да се върнем на соса, винаги когато си мисля за приготовлението му, си представям готвачи с големи шапки, които бъркат ли бъркат един сос и накрая викат "Merde" и го хвърлят. Но се оказа, че има и начин да се направи без толкова бъркане (имаме миксери все пак). И резултатът е WoW! Тъй че опитайте. Много добре върви този сос с яйца, зеленчуци, салати... Но не трябва да се прекалява с него, защото адски се дебелее. По-зле е от майонеза даже.

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:

  • 10-15 аспержи
  • 2 жълтъка
  • 1/2/3 яйца
  • 180 гр масло
  • 1 с.л. лимон
  • 1/2 с.л. ябълков оцет и още 2 с.л. ябълков оцет за яйцето
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Нека почнем с аспержите, защото е най-лесно. Измийте аспержите и отрежете стъблата като внимавате да отрежете цялата твърда част, но не оставите само цветчетата. В съд с вряща вода, сложете аспержите за 2-3 минути. Извадете ги в сито и ги охладете с течаща вода. Изсушете ги, осолете и сложете черен пипер на вкус. Нагрейте наребрен или нормален тиган и изпечете аспержите за по 2-3 минути от всяка страна. Когато сте готови, оставете аспержите да чакат соса и яйцето в една голяма чинийка.

И сега голямото предизвикателство. Сос холандез. Сложете съд на водна баня като внимавате водата да не докосва дъното на съда за соса. Сложете вътре жълтъците и бъркайте с миксер докато е на парата, междувременно разтопете маслото. Внимавайте жълтиците да не станат на бъркани яйца. Сложете лимона, оцета и сол на вкус при жълтъците и бъркайте докато не придобият кремообразен вид. Сложете 2-3 капки от разтопеното масло в сос и го вдигнете от огъня. Добавете много бавно маслото като бъркате с миксера постоянно, за да не се разделят жълтъците от маслото. И сега следва да кажете или Voila, или Merde :)

Последно направете яйцето (1 ако сте сами като мен или повече ако готвите за повече хора). Да поширам яйца също винаги е било плашещо за мен, но поне ми се е случвало друг път. В тенджера с вряща вода добавете оцета. Когато ври буйно водата вече, пуснете яйцето като с лъжица му помогнете да се завърти, за да се получи "було" визията, а не да се разнесе из водата. 

Сега наредете 4-5 аспержи, върху тях яйцето и залети със сол холандез. Yummy + изглежда адски изискано, ако искате да впечатлите някой. Аз тази вечер впечатлих само себе си, но да глезим себе си също е важно от време на време :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар