неделя, 18 ноември 2012 г.

Салата с боб и киноа

Днес дали без да искам или пък с умисъл ще ви представя две постни рецепти, подходящи даже за тези, които спазват най-строго постите. Честно казано аз хич не разбирам модата на постенето и даже малко ми идва в повече това, че всяка година все повече и повече хора го правят без да са напълно наясно защо. Не оспорвам, че е полезно, just not my thing... Обичам да си хапвам вкусно твърде много, за да пропусна това удоволствие за цели 5-6 седмици.

Но все пак идеята на блога е да е полезна на всички, тъй че представям ви една бърза, вкусна и интересна рецепта за салата или основно. Аз лично бих я правила и за предястие следвано от месо, защото определено е питателна и богата на какви ли не полезни съставки. Да не забравя да добавя, че списъкът с подправките плаши малко (звучи по-скоро като сладкиш), но ви обещавам, че се получава много вкусно.
Идеята за тази рецепта ми дойде от съботната готварска колонка на Guardian UK.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:
  • 50 гр киноа 
  • 250 гр бял боб от консерва, за предпочитане най-висококачествен сорт боб
  • 3-4 стръка магданоз
  • 20 листа мента
  • 1 лимон
  • 1/3 ч.л. канела
  • 1 щипка млян карамфил
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Сложете киноато да се свари според инструкциите на опаковката. След като е готово изцедете добре в сито и оставете да изстине под течаща студена вода.

Докато се вари киноато, нарежете на ситно магданоза и ментата. Смесете го в купа с боба. Обелете лимона като махнете и вътрешните му люспи и семките, нарежете го на дребно и прибавете към боба. Добавете подправките, 1-2 с.л. зехтин и изстиналото киноа.

Насладете му се, а ако случайно остане (съмнявам се), можете да ги приберете в хладилника за 3-4 дни. 

1 коментар:

  1. Чудесна идея! Търсех си нещо уникално, за да се подготвя за менюто за Бъдни вечер - и бях убедена, че ще го открия в твоя блог. Със сигурност ще събера овации на празника:) Благодаря, че споделяш.

    ОтговорИзтриване