И така, май се позабавих с първата си месна рецепта :) Не че не ядем месо, не й беше дошло времето. Рецептата е от съботното оn-line издание на Guardian.
Адски е вкусна, а приготвянето й може да бъде адски досадно или пък малко по-малко досадно. Но дори да изберете бавната опция, като мен, може просто да погледнете на процеса по обработка на патладжаните като на време да си помислите колко е хубав животът ви щом имате шанс да се занимавате с кулинария :)
Малко по-практично - винаги, когато готвите кайма, избирайте сами парчето месо, което да ви смелят в магазина. Ходете в малкия магазин на ъгъла или в месарницата, където биха го направили за вас. Наистина има огромна разлика...
Време за приготвяне - 60-80 мин
Време за готвене - 60 мин
Съставки (за 4-ма)
- 350 гр телешка кайма
- 4 големи патладжана
- 2 скилидки чесън
- 1 малка глава лук
- 1 голям или 2 малки картофа, настъргани на едро ренде
- 1 яйце
- 1/3 връзка магданоз
- 3 с.л. олио
- 2 к.л. сол
- Черен пипер
- 200 мл бульон
- Кедрови ядки (по желание)
Начин на приготвяне
Започвам точно с въпросната досадна част на тази рецепта. Измийте патладжаните и ги нарежете на колелца, около 1 пръст дебели. Опция 1 (бавна) - нагрейте тиган и ги запечете в него, препечена коричка и меки отвътре. Опция 2 (бърза) - загрейте фурната на 220 градуса, наредете патладжаните в тава с хартия за печене и печете 20 минути. След като патладжаните са изпечени според избрания начин, обелeтe и ги сложете в сито като ги накъсате на парчета с ръце. Сложете 1 к.л. сол. Разбъркайте ги добре и ги оставете да се отичат. Добавете на ситно нарязания чесън и черен пипер на вкус.
Междувременно смесете каймата, картофа, яйцето, магданоза, лука нарязан на ситно, 1 к.л сол и черен пипер. Оформете каймата на топчета с размер на топче за тенис на маса. Нагрейте олиото в тиган и запържете кюфтенцата. След като приключите с тях, запазете олиото и всичко останало в него (резенчета картоф, лук и т.н.).
Пуснете фурната да се загрява до 180 градуса. В тавичка 20/27 см сложете на дъното патладжанената смес, разстлана на равно. От горе изсипете олиото от тигана и разпръснете кюфтетата. Залейте с бульона. Завийте тавичката с алуминиево фолио и сложете да се пече за 45 минути, след което махнете фолиото и печете още 15 минути.
Поръсете със запечени кедрови ядки преди да сервирате :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар