неделя, 25 ноември 2012 г.

Френски калмари

Страшна вкусотийка е това :) Изрових я от US кулинарен блог и ми се видя интересна. Най-странното е, че въпреки, че няма нищо кой знае колко калорично в рецептата, ястието се получава много питателно.

Самото ястие според мен е много романтично и аз лично със сигурност бих го ползвала за изненадваща романтична вечеря в къщи. 

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за двама):
  • 1 туба калмар
  • 2 стръка праз лук
  • 4 скилидки чесън нарязани на тънки филийки
  • 1 с.л. брашно
  • 2 дафинова листа
  • 1/2-1 ч.л. лют червен пипер (според вкуса)
  • 1/3 ч.л. сух розмарин
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1.5 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 1.5 ч.ч. червено вино
  • 0.5 ч.ч вода
  • 5-6 с.л. зехтин
  • 1 голяма или 2 малки филии хляб
Начин на приготвяне

Започнете с праза. В дълбок тиган загрейте 3 с.л. зехтин. Нарежете праза първо на 2 по средата и го измийте добре, след това го нарежете на лентички на по около 2 см. Запържете го в тигана за 10-тина минути като сложите 0.5 ч.л. сол. 

Междувременно нарежете калмара на средно-тънки кръгчета. След като празът се е задушил добре го извадете. Добавете още 2 с.л. зехтин в същия тиган и сложете калмара заедно с всички подправки, чесъна и солта. Запържете докато цялата вода от калмара се изпари. Добавете брашното и разбъркайте добре. Сипете виното и водата и изчакайте да заври, след което върнете праза в тигана. Захлупете и изчакайте да започне да ври буйно, след което намалете котлона на средно. Варете около 1 час и 30-40 минути.

Докато ври, направете крутоните. Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете филията на големи квадратчета и ги наредете в тавичка постлана с хартия за печене. Посолете леко хлебчетата, сложете прясно смлян черен пипер и малко зехтин и печете около 30-40 минути докато не изсъхнат напълно. 

След като калмарите са готови, сервирайте в отделни чинии и поръсете с крутоните. Според мен се получи едно изискано и адски вкусно френско ястие. Мляс :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар