сряда, 7 ноември 2012 г.

Пене с домати, прошуто и пиле на фурна

Основата за тази паста е от една книжка с италиански рецепти, но с доста творчество от моя страна, за да съвпадне напълно с вкусовете в къщи.
Може да я приготвите с пене, или пене гранде, или пък друга паста по ваш избор :) 

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 1 час


Съставки:

  • 1 пакет паста по вас избор
  • 1 голям или 2 малки моркова
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1/3 глава целина
  • 3 домата
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 100 гр прошуто
  • 1 пилешко филе
  • 1 с.л. червен пипер
  • Чили на прах (без или с 2 ч.л. според вкуса)
  • 1 с.л. захар
  • 500 мл телешки бульон (може и пилешки)
  • 100 гр едро настърган пармезан
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно лука, морковите, целината и чесъна (аз лично ползвам чопър, незаменима вещ за кухнята на всеки, който мрази да кълца лук). В предварително нагрят зехтин в дълбок тиган пържете нарязаните зеленчуци за около 5 минути докато омекнат. Прибавете към тях прошутото нарязано на кубчета, солта, черния пипер, червения пипер и чилито на прах и запържете за още 5 минути. 
Нарежете доматите на кубчета и прибавете към зеленчуците заедно с доматеното пюре, захарта и половината бульон. Оставете да къкри на силен огън 30 минути като добавяте постепенно останалия бульон. Прибавете пилешкото филе нарязано на малки кубчета и запържете за още 6-7 минути.
Междувременно сгответе пастата ал денте, изцедете я в сито и я изсипете в предварително намазнен съд за печене. 
Загрейте фурната на 200 градуса. Изсипете соса върху пастата, поръсете с пармезана и печете 5-6 минути докато се разтопи пармезана.

Върви идеално със зелена или друга много лека салатка.


2 коментара: