Може да я приготвите с пене, или пене гранде, или пък друга паста по ваш избор :)
Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 1 час
Съставки:
- 1 пакет паста по вас избор
- 1 голям или 2 малки моркова
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1/3 глава целина
- 3 домата
- 3 с.л. доматено пюре
- 100 гр прошуто
- 1 пилешко филе
- 1 с.л. червен пипер
- Чили на прах (без или с 2 ч.л. според вкуса)
- 1 с.л. захар
- 500 мл телешки бульон (може и пилешки)
- 100 гр едро настърган пармезан
- Зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Нарежете на ситно лука, морковите, целината и чесъна (аз лично ползвам чопър, незаменима вещ за кухнята на всеки, който мрази да кълца лук). В предварително нагрят зехтин в дълбок тиган пържете нарязаните зеленчуци за около 5 минути докато омекнат. Прибавете към тях прошутото нарязано на кубчета, солта, черния пипер, червения пипер и чилито на прах и запържете за още 5 минути.
Нарежете доматите на кубчета и прибавете към зеленчуците заедно с доматеното пюре, захарта и половината бульон. Оставете да къкри на силен огън 30 минути като добавяте постепенно останалия бульон. Прибавете пилешкото филе нарязано на малки кубчета и запържете за още 6-7 минути.
Междувременно сгответе пастата ал денте, изцедете я в сито и я изсипете в предварително намазнен съд за печене.
Загрейте фурната на 200 градуса. Изсипете соса върху пастата, поръсете с пармезана и печете 5-6 минути докато се разтопи пармезана.
Върви идеално със зелена или друга много лека салатка.
Лакомника каза: Вкусно Вкусно Вкусно :)
ОтговорИзтриване:)
ОтговорИзтриване