неделя, 11 ноември 2012 г.

Вкусни домашни багети

Тази рецепта е продиктувана от огромната ми любов към хляба. Ако не се пълнееше, щях да ям хляб 3 пъти на ден! Хляб с хляб. 

Време за приготвяне - 45 мин
Време за втасване - 13 часа
Време за готвене - 20 мин

Съставки:
За кваста

  • 100 гр брашно
  • 65 мл вода
  • 20 гр прясна мая
  • 1 щипка сол
За багетите
  • 165 гр квас
  • 1 кг брашно
  • 650 мл вода
  • 25 гр мая
  • 20 гр сол
  • По желание - обезкостени маслини и/или сушени домати без марината
Начин на приготвяне

Минимум 12 часа преди замесването - смесете и разбъркайте с ръка всички продукти за кваста добре. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура минимум 12, максимум 24 часа преди месенето не багетите.

Смесете кваста, брашното, водата и маята в един съд и месете 1-2 минути преди да добавите солта. Аз лично меся с миксер (приставка за тесто), винаги когато мога. Ако се налага, меся и на ръка. След като прибавите маята месете 2 минути на средни обороти на миксера и още 4 минути на бавни обороти. Оставете тестото да втасва 1 час и 20 минути като на всеки 20 минути пускате миксера за по 10-тина секунди, за да придадете обем на тестото. 

След като втаса тестото, го извадете от съда, сложете го на леко набрашнена повърхност, замесете за няколко секунди и го разделете на 4 равни топчета. Оставете всяко топче да подиша за 5 минути. От всяко топче направете по 2 багетки. Аз лично слагам сушени домати или маслини в някои багетки, за да придобият по интензивен вкус. Всяка разточена багетка увийте в кухненско фолио. Оставете да втасват между 25 и 35 минути според температурата в стаята.

Загрейте предварително фурната на 240 градуса. Печете багетките разделени една от друга за 20 минути, докато придобият вкусен златист цвят. Във фурната сложете малка купичка с вода да ври докато печете хляба, за да стане вкусна коричката му (последния път забравих и наистина има разлика). Стават наистина разкошни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар