вторник, 20 ноември 2012 г.

Хляб с лимец 2 или моята първа хлебна експлозия

Това е рецепта за хляб с лимец, който е по-здравословна от предишния, за който ви писах, защото няма бяло брашно. Но отнема много повече време, освен ако не постъпите като мен и не си направите една малка хлебна експлозия.

Историята е следната - аз винаги до сега съм готвила хляб от рецепти на чуждестранни готвачи, а маята извън България е много по-силна. И в този ред на мисли, по добър стар навик, сложих двойна на рецептата доза мая. Оставих хляба да втаства и излезнах. Прибрах се 2-3 часа по-късно и бумммм, експлозия. Целият кухненски плот беше в тесто :) Това е един от онези моменти, в които се връщаш към спомени от часовете по биология и по-точно ферметационните процеси. Но запазих самообладание - посъбрах го, поступках го и го изпекох :) Стана вкусен, но леко понамирисва на мая :) 

С други дими - следвайте рецептата!

Време за приготвяне - 5-10 мин
Време за втасване - 5-6 часа
Време за печене - 35-40 мин

Съставки:
  • 3 ч.ч. брашно от лимец
  • 1.5 ч.ч. хладка вода
  • 1/8 пакетче мая
  • Щипка сол
  • Щипка захар
Начин на приготвяне

Смесете всички сухи съставки и добавете водата. Месете с миксер с приставка за тесто 3-4 минути. Завийте купата с прозрачно фолио и оставете да втасва 1 час. Замесете пак за 1 минута и прехвърлете в намазнена тавичка. Завийте я с прозрачно фолио и оставете да втасва 4-6 часа.

Зарейте предварително фурната на 220 градуса и печете за 35-40 мин. Извадете, увийте  в памучна кърпа и оставете да изстине преди да консумирате. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар