понеделник, 26 ноември 2012 г.

Тиквен пай

Абсолютно наложително е да напиша и рецепта с тиква вече. Аз толкова обичам и я ползвам и в сладки, и в солени ястия, дори в люти. Сега им е сезонът и започвам да ви зареждам с идеи. 

Тиквата притежава няколко пласта вкус според мен и се адаптира много лесно към подправките, които й добавите. Това е причината да става както са страхотен десерт, така и за акцент към салата.

Може би преди да стигна до самото ястие трябва да споделя, че според мен най-хубавата тиква задължително е цигулката. Ако имам избор, никога не прибягвам към други тикви. Освен това, винаги гледам да купувам от сергиите по улиците и пазарите, а не от големите магазини, защото качеството там определено е под въпрос или поне със сигурност не е толкова хубаво. Днес дори купената от пазара тиква не беше много хубава и паят ми стана малко воднист, но пък вкусен и сладък.


Врене за готвене - 20-25 мин
Време за втасване - 60 мин
Време за печене - 30-35 мин

Съставки:
  • 350 гр брашно 
  • 225 гр масло на стайна температура нарязано на кубчета
  • Щипка сол
  • 20 гр захар
  • 60-100 мл ледена вода
  • 2 чаши варена тиква направена на каша с пасатора
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. прясно настърган джинджифил (може да пропуснете, ако нямате или не обичате)
Начин на приготвяне

Започнете с тестото. В голяма купа смесете брашното, маслото, сола и захарта и бъркайте с приставката за тесто на миксера докато не се получи хомогенна смес на отделни големи топки. Добавяйте малко по малко ледената вода, минимум 60 мл, максимум 100 мл докато не се получи хубаво лъскаво тесто. Извадете от купата и разделете на 2 топки, завийте всяка с прозрачно фолио и приберете в хладилника за 1 час.

Между временно, сварете тиквата и я пасирайте. Загрейте тиган и сложете пасирана тиква с него докато не се карамелизира леко (около 10 минути). Добавете солта, захарта и подправките и разбъркайте добре. Разбийте яйцата леко в отделна купа. Прибавете разбитите яйца, млякото и сметаната към сместа и разбъркайте добре с миксера. Сместа трябва да е съвсем гладка.

След като е готово тестото, извадете го и го разточете на набрашнен плот. Размерът на разточеното тесто трябва да е колкото тавичката + да покрива страните. Не разтегляйте допълнително с пръсти, тестото се събира обратно при печене. Преместете тестото в тавичката и я мушнете в камерата за 10 минути.

Включете фурната да се нагрява на 200 градуса. След като минат 10-те минути, изсипете сместа с тиквата върху тестото и печете 30-35 минути в загрялата фурна. Изчакайте 10 минути преди да разрежете :) Студен този сладкиш определено е най-вкусен! 

2 коментара:

  1. I az mnogo obicham tikva:-) i ot dosta vreme iskam da probvam tikven paj! Pozdravlenia za prekrasniat blog. Dessi

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря :)Горещо препоръчвам пайят да се хапва, когато е огладен :)

    ОтговорИзтриване