За първи път тази година се опитах да правя "зарзават", ама много експресен. Тоест това е рецепта за домашни кисели краставички за 3 дена :) Готини са и в готин буркан даже допълват интериора.
Съставки (1 литър буркан):
- 1 кг корнишони
- 1 връзка ситно нарязан копър
- 1/2 глава ситно нарязан хрян
- 1/3 глава ситно нарязана целина
- 1 с.л. черен пипер на зърна
- 3 глави чесън
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 5 с.л. ябълков оцет
- 500-600 мл вода
- 2-3 с.л. сол
- 1 люта чушка ситно нарязана (по желание)
- 2 с.л. чили на прах (по желание)
Начин на приготвяне
Сложете водата и солта в съд и сложете на котлон докато водата заври и солта се абсорбира.
Поставете всички подправки освен оцета и водната смес на дъното на буркана. Наредете краставичките много на гъсто в буркана. Изсипете водната смес (още гореща) и оцета и затворете херметически. Приберете в тъмно и хладно помещение за 4 денонощия. Ако обичате краставичките по-кисели, оставете 6, максимум 7 дена.
Хрус!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар