четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Бързи домашни кисели краставички

За първи път тази година се опитах да правя "зарзават", ама много експресен. Тоест това е рецепта за домашни кисели краставички за 3 дена :)  Готини са и в готин буркан даже допълват интериора.

Съставки (1 литър буркан):
  • 1 кг корнишони
  • 1 връзка ситно нарязан копър
  • 1/2 глава ситно нарязан хрян
  • 1/3 глава  ситно нарязана целина
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 3 глави чесън
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 5 с.л. ябълков оцет
  • 500-600 мл вода
  • 2-3 с.л. сол
  • 1 люта чушка ситно нарязана (по желание)
  • 2 с.л. чили на прах (по желание)
Начин на приготвяне

Сложете водата и солта в съд и сложете на котлон докато водата заври и солта се абсорбира. 

Поставете всички подправки освен оцета и водната смес на дъното на буркана. Наредете краставичките много на гъсто в буркана. Изсипете водната смес (още гореща) и оцета и затворете херметически. Приберете в тъмно и хладно помещение за 4 денонощия. Ако обичате краставичките по-кисели, оставете 6, максимум 7 дена.

Хрус!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар