понеделник, 12 ноември 2012 г.

Запечени броколи


Това е идеалната есенна гарнитура според мен. Полезна и вкусна. Идеята за този начин на приготвяне на броколи идва от Отоленги, но е много адаптирана според моя вкус.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки:
  • 1 средно голяма глава прясно броколи 
  • 2 скилидки чесън
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • Соев сос, сладък соев сос или сладко-лют сос на вкус
Начин на приготвяне

Би трябвало да започна с "измийте броколите", но днес прочетох нещо много готино в US cooking blog и смятам, че е наложително да го споделя с вас. "Да мия продукт, който ще минава термална обработка е загуба на време. Ако бактериите издържат на такава температура, заслужават да ме убият :)". Тъй че не мийте, а накъсайте броколите на отделни малки цветчета като премахнете дебелото стъбло. Във осолена вряща вода сложете броколите за около 3-4 минути на силен огън. Извадете и оцедете добре в сито.

Междувременно нарежете чесъна на малки кръгчета и загрейте зехтина в наребрен (не е задължително) тиган. Добавете чесъна докато загори добре, междувременно осолете броколите и сложете черен пипер според вкуса ви. 

В много загретия тиган сложете броколи, точно толкова колкото да се запълни дъното, т.е. да не се препокриват. Гответе на силен огън като обръщате от време на време докато всяко цветче броколи на придобие загорял цвят. 

Сервирайте с някой от предложените сосове според вкуса ви или просто така ако ястието, към което ги сервирате е сочно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар