Сходна рецепта бяхме готвили на един готварски курс и определено ми се видя много вкусно. На курса бяхме направили рецептата с пуешко месо, тъй че ако имате под ръка или обичате повече, може да опитате с него. Също така може да замените тиквичките с царевица.
За мен лично по-важното на тази рецепта е, че за първи път ви представям млечен сос. Толкова обичам разновидностите на млечни сосове, че ще ги видите в много рецепти, които ще публикувам в бъдеще. Почти няма пържено ястие, което да не върви с кисело мляко. Така вкусът на ястието става по мек и нежен.
Време за готвене - 20-25 мин
Съставки (за 3-4):
За кюфтетата:
- 3 филета от пилешки гърди без кожата
- 1 малка или средна тиквичка (или половин консерва сладка царевица)
- 2 яйца
- 2-3 с.л. галета
- 2 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. кимион
- 2 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен лук
- Сол и черен пипер
- Зехтин
За соса:
- 300 гр кисело мляко (аз лично обичам високо маслено - на 3%)
- 1/2 ч.л. сух кориандър
- 1 скилидка чесън
- Сокът от половин лимон
- Сол и черен пипер
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
Настъргайте тиквичките на едро ренде. Сложете ги в сито, посолете и оставете за 20 минути, за да се оцеди добре водата. Преди да ги използвате, ги натиснете добре, за да сте сигурни, че няма остатъчна вода.
Пилешкото трябва да се смели на кайма. Аз лично си го меля сама на робота, но може да помолите да ви го смелят в близкия месарски магазин.
Смесете в купа пилешката кайма, тиквичките, яйцата, ситно нарязания пресен лук, кориандъра, кимиона, чесъна (смачкан), сол и черен пипер на вкус. Добавете галета колкото прецените за необходимо да държи сместа малко по-стегнато. От сместа направете около 6 средно големи плоски кюфтета, да приличат на кюфте за бургер.
Пуснете фурната да се загрява до 200 градуса.
Загрейте зехтин в тиган и запържете кюфтета за по 2-3 минути от всяка страна, да придобият приятен златист цвят.
Преместете кюфтета в тавичка покрита с хартия за печене и печете в предварително загрятата фурна за 10-13 минути.
Докато се пекат направете соса - смесете всички съставки в една купичка и разбъркайте добре. Опитайте преди да сервирате. Аз лично го обичам по-соленичък.
Сервирайте със соса отделно и всеки да си добавя колкото иска.
Страхотни са !
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, бихте ли ми казали защо не ги правите само на фурна или само на тиган?
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Пърженето дава сочност, а ако искате да е добре сготвено от вътре месото без да загори отвън печенето е за предпочитане пред пърженето. Ако не ви пречи леко загоряло кюфте, може само пържено. А само печено ще ги направи много сухи.
ИзтриванеУспех с рецептата :)
Благодаря!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване