вторник, 13 ноември 2012 г.

Тиквички с доматен сос на фурна

Тази рецепта дълго време беше фаворит на компанията ни в кварталния ресторант. За съжаление готвачът вече май не е същият и ястието НЕ СТАВА там. По-точно нищо там не става вече! По този повод адаптирах рецептата и сега е редовна вечеря вкъщи :)

Според мен няма човек, който да не обича тиквички, тъй че тази рецепта е идеално предястие и за гости. Може да направите тиквичките няколко часа преди да дойдат гостите, защото са много yummy дори студени!

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 2 големи или 3 средни тиквички
  • 400 мл доматен сос (подходящи са готовите сосове за паста или вие да си задушите домати с пресен босилек, лук, захар и чесън на тиган)
  • 150 гр едро настърган кашкавал
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • Универсална зеленчукова подправка тип Маги 10 зеленчука (по желание)
Начин на приготвяне

Ок, този път ще го кажа - измийте тиквичките :) Просто пръста не е много вкусна, ако случайно има!

Нережете тиквичките на лентички като за скара (виж снимката). Нагрейте наребрен тиган (може и нормален). Овкусете добре тиквичките със зехтин черен пипер, сол и зеленчуковата подправка според вашия вкус. Запечете тиквичките на тигана докато не придобият приятни скара чертички. 

Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете изпечените тиквички в малка тавичка, залейте с доматения сос и разбъркайте добре. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете за 10-15 мин докато кашкавалът придобие златист препечен цвят.

2 коментара:

  1. Тази рецепта е УНИКАЛНА!!! Бърза, лесна и вкусна! Благодарим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала :) аз също съм й голям фен :)

      Изтриване