сряда, 21 ноември 2012 г.

Пелмени със свинско и 2 вида лук

Тази рецепта май ще се окаже, че сама си я измислих, защото е в пълно противоречие със съветите на всички рецепти. Разбира се, идеята си е на азиатците, не могат да печеля бонус точки на техен гръб, но пък щрихите са от мен. 

Какво имам предвид, че не спазих препоръките - всички казваха сама да си меся тестото, аз използвах готови оризови кори, всички казваха да не пържа плънката предварително, аз я изпържих. Ама не се получи съвсем и се наложи да си ги направя пак :) Иначе тази вкусотия е идеална за лека вечеря с азиатски мотив.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки (за 2-3 човека):
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 250 гр свинско мляно
  • 1 стрък пресен лук
  • 1/2 стрък праз лук
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин или олио
За соса:
  • Соев сос
  • 20 гр. на ситно настърган пресен джинджифил
  • Люти чушлета на прах
Начин на приготвяне

Започнете с плънката (може да се приготви и не предния ден, ако ги готвите за гости и очаквате навалица). Нарежете на ситно лука и праза. Нагрейте тиган с олио и сложете праза да се задуши добре, докато напълно омекне. Добавете каймата, пресния лук, сол и черен пипер на вкус като бъркате активно, за да не се получат големи топки кайма. Оставете на страна или приберете за 1 ден в хладилника.

Когато сте готови за реалното готвене замесете първо тестото. Аз първо на своя глава се опитах с готови оризови и кори и не се получи и просто си намесих тестото. В купичка сложете брашното, водата и щипка сол и бъркайте с приставката за тесто на миксера до получаване на тесто. Разтегляйте едно по едно парченца тесто на тънки квадратни квадратчета 5 х 5 сантиметра. Във всяко квадратче сложете по 1 ч.л. от плънката и завийте добре като гледате да е затворено от всяка страна. Завийте всички пелмени и ги подредете на плота или на дъска. Би трябвало да се получат около 15 пелмена. 

В тенджера с вряща вода, слагайте по 4-5 пелмена на 1 път, за да не се залепят и варете по около 4 минути. На съседния котлон нагрейте олио и запържете сварените пелмени за по 2 минути от всяка страна, колкото да придобият леко загорял вид.

Смесете всички продукти за соса (може да пропуснете джинджифила, аз просто имах в хладилника). Сервирайте пелмените в 1 голяма чиния и сложете от соса на всеки в отделна купичка. Вкусно или 好吃, както казват китайците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар