събота, 1 декември 2012 г.

Хляб без месене (почти)

Пак май съм изостанала с кулинарните тенденции! Още нещо, което всички кулинарни списания, blogegrs и ценители обсъждали активно. А аз чак сега чувам... Нищо, по-добре късно, отколкото никога! 

Изисква се много търпение, но малко усилия. А ефектът си заслужава, тъй че let's get it started.

Време за готвене - 15-20 мин
Време за втасване - 14-20 часа
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 3 ч.ч. качествено бяло брашно и още за плота
  • 1/3 ч.л. суха мая
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1.5 чаша вода
Начин на приготвяне

Поради дългия период на изчакване на втасването, аз лично почнах от петък вечер с ясната идея да посрещна гостите в събота с аромат на прясно изпечен хляб.


Смесете сухите съставки. Сложете водата и разбъркайте с миксера (приставка за тесто) за 2-3 минути докато се смесят добре съставките. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура минимум 12, максимум 18 часа! Ужасно много е, но си заслужава!

Когато на следващия ден откриете тестото, ще ухае много вкусно на мая. Набрашнете добре плота и изсипете тестото върху него. Сложете малко брашно и върху тестото и замесете 2-3 пъти. Оформете на голяма топка и набрашнете още малко. Може и с царевично брашно за цвят. Увийте в памучна кърпа и оставете да втасва още 2 часа! 

30 минути преди да изтекат 2-та часа, започва магията на този хляб. Загрейте фурната на 220 градуса. Пригответе си съда, в който ще печете. Трябва да е или тиган с капак подходящ за фурна или по добрия вариант според мен, тенджера подходяща за фурна. Сложете я празна във фурната. Когато изтекат 2-та часа, я извадете и докато е още гореща сложете тестото. Затворете я (да, затворете я) и я върнете във фурната. След 30 минути махнете капака и печете още 30 минути.

Погледнете снимката! Стана адски вкусен, а и добре изглеждащ.

2 коментара:

  1. Големия Лакомник4 декември 2012 г. в 22:06

    http://www.youtube.com/watch?v=Iw3JuQyVZGc
    Толкоз са хубаво описани всички неща и изглеждат много вкусни
    Това потвърждава моето разбиране, че качественото хранене е като голямата любов :)
    Продължавай все така да правиш това което ти доставя удоволствие
    Обичам те :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, тате :) За подкрепата в начинанието :) И аз те обичам.

      Изтриване