четвъртък, 13 декември 2012 г.

Крушов/Ябълков пай с яйчен крем

И сега е ред на английското влияние върху мен. Тази рецепта е едно от малкото неща, които англичаните знаят как да готвят. Или не знаят, но поне идеята им е добра и е осъвършенствана от остатъка от света :)
Аз лично научих тази рецепта от един състудент, докато учих там и честичко си я правя. Там беше по-лесно, защото продаваха готови маслени основи за сладкиш, а тук си ги правим сами, но... Не е толкова сложно. А и аз често го правя без маслената основа. Така става и малко по-здравословен :)

Време за готвене - 10 мин за сладкиша и 10 мин за крема
Време за престояване - 30 мин
Време за печене - 30-40 мин

Съставки:
  • 4 круши или 3 ябълки
  • 250 гр масло
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 яйце + 4 жълтъка
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ванилии или 1 стрък с ванилови зърна, ако намерите
  • 1.3 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. мляко
  • 1 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 с.л. царевично брашно (може да се замени и с нормално)
Начин на приготвяне

Започнете с тестото за основата. Смесете 1 ч.ч. масло с 2 ч.ч. брашно и разбъркайте с пръсти докато не стане на топчета. Добавете яйцето и разбъркайте с ръце или с приставката за тесто на миксера. Опаковайте и сложете да стегне в хладилника за 30 минути. Междувременно, обелете ябълките/крушите и ги нарежете на кубчета. Смесете кубчетата с 1/2 ч.ч. захар и канелата. Направете тестото за покриване на пая. В купа смесете 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. масло и 1/2 ч.ч. захар. Бъркайте с пръсти докато не се получи ронливо тесто на топчета.

След като минат 30 минути, извадете тестото и разточете. Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Сложете тестото от хладилника за основа на сладкиша. Върху него изсипете сместа с крушите/ябълките и най-отгоре покрийте с ронливото тесто. Печете 30-40 минути.

15-20 минути преди да е готов паят, може да почнете с крема. Смесете млякото, сметаната и ванилията в тенджерка и изчакайте точно да закъкри. Вдигнете от огъня и добавете 4-те жълтъка, 1/3 ч.ч. захар и царевичното брашно и разбъркайте добре с миксера. Върнете на огъня (средно силен) и оставете да се готви 15-20 минути докато се сгъсти.

Сервирайте парче от пая със 2 с.л. крем. Вкусно, вкусно...

3 коментара:

  1. Здравей,
    Аз съм Снежина от Магнум. Миналата седмица беше приготвила един сладкиш - невероятно вкусен - какаово беше тестото и имаше половинки круши отгоре. Моля те да ме насочиш към рецептата, защото не зная как се казва и публикувала ли си я изобщо в блога.
    Имаше просто невероятен вкус на шоколад!
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      не съм я качила още тази рецепта :) утре най-вероятно. Ще ти я пусна на майла специално.

      Лек ден,
      Невена

      Изтриване
    2. Най-сетне написах рецептата :)

      http://nenasfoody.blogspot.com/2013/03/blog-post_20.html

      Изтриване