четвъртък, 27 декември 2012 г.

Екзотичен сладък картоф с два вида сос

Сладкият картоф е нещо като морков, тиква и картоф в едно. Аз лично съм му огромен фен... И със сигурност честичко ще ви давам идеи какво да правите с него.

Днес за първи път споделям изпробвана рецепта. Страхотна е според мен, защото е оригинална (особено за гости), полезна е и със сигурност е много вкусна!

Тъй че, нека започваме...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
За картофите
  • 2 големи сладки картофа
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сол
  • 1.5 с.л. кимион (млян)
  • Черен пипер
  • 2 с.л. сладък или лют червен пипер според вкуса (аз предпочитам лют)
За сос 1 (сладко-пикантен)
  • 1/2 малка кофичка квасена сметана
  • 4 с.л. сладко-лют сос (http://nenasfoody.blogspot.com/2012/12/blog-post_13.html)
  • 1 малка скилидка смлян чесън
  • Сок от половин лайм
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус
За сос 2 (млечен)
  •  1/2 малка кофичка квасена сметана
  • 1/3 кофичка кисело мляко
  • 2 малки скилидки смлян чесън
  • Сок от половин лайм
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180-200 градуса. Обелете картофите и ги нарежете на ленти като за пържени картофи. Добавете всички подправки и разбъркайте добре всичко с ръце. Постелете голяма тавичка с хартия за печене и сложете подправените сладки картофи. Хубаво е да са на един ред. Пъхайте да се пекат. Печете 15 минути и ги обърнете един път. Печете още 10-15 минути.  

Докато се пекат забъркайте сосовете. И за двата соса, просто смесете всички подправки и бъркайте здраво до получаване на хомогенна смес.

Voila, вашето предястие или парти начало са готови :)

1 коментар: