вторник, 18 декември 2012 г.

Благотворителност и удоволствие съчетани в една рецепта

Като бивша ученика на Националната Търговско Банкова Гимназия и кака на настояща ученичка там, бях помолена да направя коледни сладки за тазгодишния им коледен базар. Всички приходи от сладките, отиваха за благотворителност, а и намерих причина да се опитам за първи път да декорирам сладки. А имах и стимул да изглеждат наистина добре, за да се продават. Сложих им и по една връзка от горната страна, за да може да се закачат и за елхата даже.

И така, да запретвам ръкави за джинджифилови коледни сладки с хубава кауза. 

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 30-60 мин
Време за готвене 11-15 мин
Време за декорация - много, търпение, МНОГО

Съставки (за 25-30 сладки):
За сладките:
  • 150 гр пълозърнесто брашно
  • 50 гр бяло брашно
  • 70 гр петмез (има го в Био магазините). На някои места го наричат меласа, което идва от английски, но на български език е петмез
  • 3-4 с.л. какао
  • 1/2 ч.л. канела
  • Щипка индийско орехче
  • Щипка сол
  • 1.5 с.л. пресно настърган на ситно джинджифил
  • 100 гр захар (може и кафява)
  • 1 яйце
  • 150 гр масло на стайна температура
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
За декорацията:
  • 1 спринцовка (от аптека)
  • 1/2 ч.л. глицерин (от аптека)
  • 200 гр пудра захар
  • 1 белтък
  • 2-3 капки лимонов сок
  • Сладкарски бои (от едно магазинче за билки на ул. 3 Уши в София. Има ги и в други специализирани магазини, google търсене "сладкарска боя" и изкачат местата, където можете да си набавите)
Начин на приготвяне

Смесете в купа всички сухи съставки.

Разбийте маслото и захарта (нормална приставка за миксер). След това добавете към тях яйцето и разбийте добре пак. Следват петмеза, джинджифила и продължете да бъркате до получаване на хомогенна смес. Сменете приставките на миксера с приставки за тесто и добавете сухите съставки. Бъркайте докато се получи маслено тесто. Увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за минимум 30 минути. Желателно е час.

Извадете тестото. На обрашнен плот го разстелете с точилка (2-3 см дебелина). Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. С коледни формички за сладки почнете да правите отделните сладки. Когато ви остане тесто по краищата, намесете и разстелете пак, докато не свърши цялото тесто.  Аз лично пробих дупчици в горния ъгъл на сладката, за да сложа конец за елха, но вие може да пропуснете, ако не ги слагате за украса.

Печете в загрятата фурна 11-15 минути като следите да не изгорят. Извадете и изчакайте 10-15 минути да изстинат добре преди да почнете с декорацията.

Докато изстиват, почвайте декорацията за сладките.

Разбийте белтъка и лимоновия сок в голяма купа. Добавете пудрата захар (пресейте през цедка, ако имате). Добавете глицерина и бъркайте докато не се получи гладка смес. Ако ви се вижда течна глазурата, добавете още захар, а ако е твърда, добавете лимон. Ако слагате боя, сега е моментът. Покрийте купата с мокра кърпа (задължително мокра, за да не изсъхва глазурата) за 15 минути да отлежи. После декорирайте със спринцовката като след всяко взимане от купата, покривате съда с глаузрата с влажна кърпа, за да не изсъхва сместа. Изполвайте въобръжението си как да ги украсите :)

А сега зарадвайте гостите си с прекрасното ви произведение :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар