Като бивша ученика на Националната Търговско Банкова Гимназия и кака на настояща ученичка там, бях помолена да направя коледни сладки за тазгодишния им коледен базар. Всички приходи от сладките, отиваха за благотворителност, а и намерих причина да се опитам за първи път да декорирам сладки. А имах и стимул да изглеждат наистина добре, за да се продават. Сложих им и по една връзка от горната страна, за да може да се закачат и за елхата даже.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 30-60 мин
Време за готвене 11-15 мин
Съставки (за 25-30 сладки):
За сладките:
- 150 гр пълозърнесто брашно
- 50 гр бяло брашно
- 70 гр петмез (има го в Био магазините). На някои места го наричат меласа, което идва от английски, но на български език е петмез
- 3-4 с.л. какао
- Щипка индийско орехче
- Щипка сол
- 1.5 с.л. пресно настърган на ситно джинджифил
- 100 гр захар (може и кафява)
- 1 яйце
- 150 гр масло на стайна температура
- 1/2 ч.л. бакпулвер
За декорацията:
- 1/2 ч.л. глицерин (от аптека)
- 200 гр пудра захар
- 1 белтък
- 2-3 капки лимонов сок
- Сладкарски бои (от едно магазинче за билки на ул. 3 Уши в София. Има ги и в други специализирани магазини, google търсене "сладкарска боя" и изкачат местата, където можете да си набавите)
Начин на приготвяне
Смесете в купа всички сухи съставки.
Разбийте маслото и захарта (нормална приставка за миксер). След това добавете към тях яйцето и разбийте добре пак. Следват петмеза, джинджифила и продължете да бъркате до получаване на хомогенна смес. Сменете приставките на миксера с приставки за тесто и добавете сухите съставки. Бъркайте докато се получи маслено тесто. Увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за минимум 30 минути. Желателно е час.
Извадете тестото. На обрашнен плот го разстелете с точилка (2-3 см дебелина). Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. С коледни формички за сладки почнете да правите отделните сладки. Когато ви остане тесто по краищата, намесете и разстелете пак, докато не свърши цялото тесто. Аз лично пробих дупчици в горния ъгъл на сладката, за да сложа конец за елха, но вие може да пропуснете, ако не ги слагате за украса.
Печете в загрятата фурна 11-15 минути като следите да не изгорят. Извадете и изчакайте 10-15 минути да изстинат добре преди да почнете с декорацията.
Докато изстиват, почвайте декорацията за сладките.
Разбийте белтъка и лимоновия сок в голяма купа. Добавете пудрата захар (пресейте през цедка, ако имате). Добавете глицерина и бъркайте докато не се получи гладка смес. Ако ви се вижда течна глазурата, добавете още захар, а ако е твърда, добавете лимон. Ако слагате боя, сега е моментът. Покрийте купата с мокра кърпа (задължително мокра, за да не изсъхва глазурата) за 15 минути да отлежи. После декорирайте със спринцовката като след всяко взимане от купата, покривате съда с глаузрата с влажна кърпа, за да не изсъхва сместа. Изполвайте въобръжението си как да ги украсите :)
А сега зарадвайте гостите си с прекрасното ви произведение :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар