Близо 2 седмици не съм писала нищо от Ottolenghi... Време е :)
Идеалната рецепта за хора, които не обичат много много риба, защото от подправките и соса почти не се усеща, че реално ядете риба. Мен лично тази рецепта ми е много любима, защото съчетава вкуса на Близкия Изток с вкуса на средиземноморието... Препоръчвам на всеки да я пробва.
Относно рибата - пробвала съм и с пангасиус, и с лаврак и няма особена разлика във вкуса, тъй че препоръчвам да ползвате риба на достъпна цена.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин
Съставки:
За кюфтетата
- 600 гр бяла риба филе, почистено
- Средичката на 3 филии хляб (бял или черен)
- 4 стръка магданоз
- 2-3 скилидки смлян чесън
- 1 яйце
- 1 средно голяма глава лук
- 1.5 ч.л. кориандър (сух)
- 2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол
- Черен пипер
За соса
- 2 средно големи глави лук
- 450-500 гр домати от консерва (нарязани на кубчета)
- 1 с.л. захар
- 2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. кориандър (сух)
- 1 скилидка смлян чесън
- Черен пипер
- Зехтин
- 1 ситно нарязана люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне
Започнете със соса. Загрейте в дълбок тиган или тенджерка 3 с.л. зехтин. Нарежете лука на ситно и запържете в загрятия 5-10 минути докато омекне напълно като разбърквате от време на време, за да не загори само от едната страна. Добавете чесъна и запържете още 1 минута. Добавете доматите и подправките и разбъркайте всичко добре. Оставете да къкри на бавен огън 15-20 минути докато намалее на половина.
Докато се готви соса, можете да почнете с кюфтета. Махнете коричката на хляба и наронете средичката на трохи почти - или с ръце, или с блендер. Добавете всички останали съставки без зехтина и разбъркайте добре. Направете 8-9 кюфтета от тази смес. Ако ви се виждат много рехави, може да добавите още хлебни трохи или да ги приберете за 30 минути в хладилника. За сега не ми се е налагало на мен и ако се спазват пропорциите от рецептата, не мисля, че и на вас ще се наложи.
Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и започнете да пържите кюфтетата по няколко едновременно. Пържете по 2-3 минути от всяка страна (докато не се запържат добре). Ако се налага, добавяйте зехтин. След като всички кюфтета са готови, ги сложете в доматения сос, леко прихлупени ако се налага. Залейте с вода, колкото да покрие кюфтетата.
Оставете на умерен огън да къкрят (без капак) около 15-20 минути. Изчакайте 10 минути преди да сервирате да попият поправките в соса и кюфтетата. Готови сте с поредната вкусотия :)
Не пишете рибата мели ли се в месомелачка, кълца ли се ????
ОтговорИзтриване