четвъртък, 27 декември 2012 г.

Рибни кюфтета с доматен сос

Близо 2 седмици не съм писала нищо от Ottolenghi... Време е :)

Идеалната рецепта за хора, които не обичат много много риба, защото от подправките и соса почти не се усеща, че реално ядете риба. Мен лично тази рецепта ми е много любима, защото съчетава вкуса на Близкия Изток с вкуса на средиземноморието... Препоръчвам на всеки да я пробва.

Относно рибата - пробвала съм и с пангасиус, и с лаврак и няма особена разлика във вкуса, тъй че препоръчвам да ползвате риба на достъпна цена. 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
За кюфтетата
  • 600 гр бяла риба филе, почистено
  • Средичката на 3 филии хляб (бял или черен)
  • 4 стръка магданоз
  • 2-3 скилидки смлян чесън
  • 1 яйце
  • 1 средно голяма глава лук
  • 1.5 ч.л. кориандър (сух)
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
За соса
  • 2 средно големи глави лук
  • 450-500 гр домати от консерва (нарязани на кубчета)
  • 1 с.л. захар
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър (сух)
  • 1 скилидка смлян чесън
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • 1 ситно нарязана люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне

Започнете със соса. Загрейте в дълбок тиган или тенджерка 3 с.л. зехтин. Нарежете лука на ситно и запържете в загрятия  5-10 минути докато омекне напълно като разбърквате от време на време, за да не загори само от едната страна. Добавете чесъна и запържете още 1 минута. Добавете доматите и подправките и разбъркайте всичко добре. Оставете да къкри на бавен огън 15-20 минути докато намалее на половина.
 
Докато се готви соса, можете да почнете с кюфтета. Махнете коричката на хляба и наронете средичката на трохи почти - или с ръце, или с блендер. Добавете всички останали съставки без зехтина и разбъркайте добре. Направете 8-9 кюфтета от тази смес. Ако ви се виждат много рехави, може да добавите още хлебни трохи или да ги приберете за 30 минути в хладилника. За сега не ми се е налагало на мен и ако се спазват пропорциите от рецептата, не мисля, че и на вас ще се наложи.
Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и започнете да пържите кюфтетата по няколко едновременно. Пържете по 2-3 минути от всяка страна (докато не се запържат добре). Ако се налага, добавяйте зехтин. След като всички кюфтета са готови, ги сложете в доматения сос, леко прихлупени ако се налага.  Залейте с вода, колкото да покрие кюфтетата.

Оставете на умерен огън да къкрят (без капак) около 15-20 минути. Изчакайте 10 минути преди да сервирате да попият поправките в соса и кюфтетата. Готови сте с поредната вкусотия :)

1 коментар: