понеделник, 10 декември 2012 г.

Подранилата Коледа

Не знам от къде дойде тази идея - пуйка по никое време. Подранила Коледа, закъснял Ден на Благодарността или просто любопитство как ще се получи домашно изпечена пуйка. При всички положения се получи един хубав повод да се съберем семейството около масата и да се позабавляваме заедно.

Тъй като се пече цяла и се маринова дълго, тя дори си имаше име (Пепа) и се грижехме за нея с любов :)

Оригиналната рецепта за соса към нея (Gravy) не ми допадна, защото включваше варене на шийка и пасиране на дроб... И направих фалшив сос, който всички много харесаха, тъй че препоръчвам на вас да опитате него. Иначе тази рецепта е компилация от няколко места (всички светила в печенето на месо) и се получи много вкусно. Имаше сериозно облизване на пръсти.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за мариноване - 1- 3 дни (препоръчително 3)
Време за готвене - 2-4 часа зависи от размера на пуйката

Съставки:
За пуйката:
  • 1 пуйка
  • Пресни зелени подправки по ваш избор (аз лично избрах босилек, розмарин и естрагон)
  • 60-70 гр масло
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1/2 ч.ч. вода
  • Картофи и моркови по желание
  • 1.2 с.л. сол на всеки кг пуйка
За соса:
  • 120 гр масло
  • 50 гр брашно
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. горчица
  • 1/3 ч.ч. кетчуп (високо качествен, аз съм луд фен на Heinz)
  • 2 ч.ч. телешки бульон
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Започнете с пуйката 3 дена по рано. Ако не сте успели да направите планирането толкова дни предварително и 1 ден върши работа, но по-добре да се отделят повече.

Ако е била размразена пуйката ви, изчакайте я да се размрази напълно. След това я измийте добре отвън и отвътре. Изчистете всичко, което има вътре и я подсушете добре с кухненска хартия. Разрежете кожата на места като я отделяте от месото. В джобчетата напъхайте на ситно накълцаните зелени подправки. След това натъркайте пуйката със солта добре. Дори да ви изглежда много сол, не се притеснявайте, месото добре поема всичката и не става пресолено. Увийте я с фолио и я пъхнете да се маринова в хладилника.

Аз лично използвах метода "Високи градуси" и го препоръчвам за всички нетърпеливци като мен. В деня за печене, извадете пуйката от хладилника поне 2 часа преди печене, желателно е даже 3-4 часа. Трябва да е на стайна температура преди да я пъхнете във фурната. Загрейте фурната на 250 градуса - да, 250 :) Разтопете маслото и намажете добре пуйката от всички страни. Пъхайте във фурната на среден рафт. Гарантирам ви страшна димна завеса. Печете 45 минути открита и сложете фолио, за да почне да се задушава. Печете още 1 час и 15 минути и намалете фурната на 180. Тогава може да сложите картофите, морковите, виното и водата (може и малко сол и зехтин) в тавата и да печете още 30 минути закрита. Последните 20 минути открийте пак пуйката, за да се запече добре. Тези минути са за пуйка 4.2 килограма. За по-малка намалете времето, а за по-голяма увеличете респективно.

След като я извадите, я покрийте с фолиото и изчакайте. Минимум след 20 минути я сервирайте. Не трябва да се реже преди да е "починала" малко.

Докато Пепа си почива, може да спретнете соса. Много е лесен!

Разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте на среден огън 3-4 минути. Добавете скилидката чесън (смляна) и разбъркайте добре за 30 секунди. Добавете всичко друго без солта и черния пипер. Разбъркайте добре на огъня докато се получи хомогенна смес. Опитайте и ако се налага, добавете сол и черен пипер. Според мен няма нужда, особено ако ползвате бульон на кубче. Те са много солени и без това...

Налейте червеното вино и сядайте на масата!

1 коментар: