вторник, 4 декември 2012 г.

Супа с картофи и праз

Това е едно предложение за вкусна супа, която може да направите изцяло с продукти, налични през този сезон. Идеята е взета от Jamie Oliver, най-известният готвач във Великобритания. Неговите рецепти са хубави и лесни за бързи вечери, но със сигурност не са най-главозамайващото ястие, което ще хапнете.

Тази супа не е различна от правилото за Jamie. Вкусна е, лесна е, но не е Wow определено.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 400 гр праз лук
  • 400 гр картофи
  • 2 глави бял лук
  • 2 големи или 3 малки моркова
  • 1 скилидка чесън
  • 1/5 глава целина
  • 2 бульона
  • 2 лтр вода
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне

Нарежете лука, морковите и целината на дребно. Разрежете праза на две на дълго и ги измийте добре, защото често в средата на стръковете има останала много пръст. Разрежете ги още на две на дълго и после на парченца на около 2 см. Загрейте олиото в тиган. Сложете зеленчуците тигана заедно с пресования чесън. Посолете с малко сол и сложете черен пипер на вкус. Запържете за 10-тина минути, докато не започнат да загарят зеленчуците. Леко загорели също са много вкусни.

Междувременно обелете картофите и ги нарежете на кубчета около 1 см и заврете 2 лтр вода в кана или на котлона. Сложете кубчетата бульон във врящата вода и оставете да ври докато не се разтворят напълно. На скоро намерих бульони не на кубчета, а като желирана течност и ми се сториха по-вкусни и по-полезни (до колкото е възможно). След като се разтворят бульоните, сложете зеленчуците и изчакайте да заври пак. Тогава добавете картофите. Опитайте бульона и преценете дали има нужда от още сол и/или черен пипер. 

Оставете да ври 15-20 минути и сте готови :) Според мен супичката е много вкусна с малко ябълков оцет или натрошено малко парченце сирене. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар