Здравословна, вкусна, ухаеща, зимна, различна, лесна, идеалната супа за този сезон.
Идеята е от http://www.weeklygreens.com, където рядко има рецепти с грешки :) както вече съм споделяла. Може да ползвате тази рецепта за разтоварване след сериозното Коледно хапване, което ни очаква :) или пък тази седмица като за последен напън с постите също може да се сгреете с тази супичка с леща и сушени домати.
Тази супа върви идеално с чесново хлебче, което стават най-вкусно ето така - разтопете 3 с.л. масло и запържете в него смляна 1 скилидка чесън. Приберете обратно в хладилника и ползвайте за препечени филийки винаги, когато ви се прииска.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 35-40 мин
Съставки:
- 1 ч.ч. сушени домати (не от буркан със зехтин) - има ги в Био магазините, Карфур и на женския пазар в София
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 стрък целина
- 2 големи моркова
- 1 ч.ч. леща
- 1 дафинов лист
- 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон
- 250 гр домати на кубчета от консерва (или пресни, ако намерите качествени в този сезон)
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Сложете сушените домати в малък съд с топла вода се "хидратират". Оставете ги да стоят в нея, докато готвите зеленчуците.
В тенджерка сложете зехтина. Нарежете на ситно лука, морковите и целината (чопър, ако имате е идеален за целта). След като се загрее зехтина, добавете чесъна да се запържи 1 минута, колкото да омекне, но не да загори. Добавете лука и запържете за още 2 минути и сложете морковите и целината. Запържете още 2 минути. Добавете лещата, бульона, дафиновия лист, консервата домати и черен пипер. Изцедете сушените домати, нарежете ги на дълги лентички и ги добавете към супата. Изчакайте да заври и намалете котлона на ниска температура (4 от 9 при мен). Варете 35-40 минути като проверявате дали лещата не се е сготвила предварително (тоест да не стане кашкава твърде бързо). Опитайте и добавете сол, ако е нужно.
Сервирайте топла или гореща с чесново хлебче.
Страхотна леща!
ОтговорИзтриване