сряда, 19 декември 2012 г.

На лов за истинско телешко

То си беше почти истински лов. Обикаляне из България в търсене на месо за идеалния телешки стек :)

Реално не го търсихме ние, бяха го намерили за нас, но ходихме до Сандански да си го вземем. Цяло млечно теленце (вегетарианците да спрат да четат тук). На 10 месеца, расло в планината. Нищо общо с това, което има по магазините! Ама нищо... Сега ми се иска да ви предложа по-лесен начин да си намерите хубаво телешко, но аз лично в България не съм го открила. За ценителите на телешкото като нас, опцията е да заредят камерата за цяла зима с теленце заклано специално за тях, както ние направихме. С още много хора де, не цяло теле за нас :)

И понеже сме ентусиазирани за месото в хладилника, веднага споделям 2 рецепти за вкусно телешко.

Телешки шишчета със сос от лайм и черен пипер

 
Време за приготвяне - 10 минути
Време за мариноване - 30 минути
Време за готвене - 10 минути

Съставки:
За шишчетата:
  • 300 гр телешко контрафиле
  • 2 скилидко смлян чесън
  • 4 с.л. соев сос
  • 2 с.л. Oyster сос
  • 2 с.л. захар
  • Сол и черен пипер
  • Маруля или айсберг
За соса:
  • Сокът на 3-4 лайма
  • 2 с.л. захар
  • 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Нарежете телешкото на парчета подходящи за шишчета. В купа смесете соевия сос, Oyster соса, чесъна, захарта, сол и черен пипер на вкус. Прибавете телешкото, оваляйте го добре в маринатата, покрийте купата и оставете да се маринова 30-тина минути на стайна температура.

Междувременно направете соса. Смесете всички съставки и разбъркайте добре, докато не се получи хомогенна смес. Сервирайте соса в индивидуални купички (като за суши).

След като минат 30-те минути, сложете наребрен тиган да се загрее на котлона. Направете 3-4-5 (колкото ви излезнат) шишчета от месото. Печете на загряния тиган като обръщате често- за средно изпечено (както го хапваме в къщи печете 6 минути, за добре изпечено, 10 минути).

Сервирайте месото от всяко шишче увито в зелено листо и си го топвайте в лаймовия сос. ммммммммм... Искам ощееееее

Телешки мини стекове с марината от балсамов оцет

Време за приготвяне - 5-10 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 6-10 мин

Съставки:
  • 300 гр телешко контрафиле
  • 1/2 ч.ч. балсамов оцет
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 3 клонки пресен розмарин
  • 2 скилидки смлян чесън
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Стрийте с ръце пресния розмарин, за да пусне добре аромата си. В купа с капак, смесете розмарина с всички други съставки за маринатата, т.е. всичко без месото. Разбъркайте ги добре и добавете месото. Захлупете и оставете в хладилника до следващата вечер.

Загрейте наребрен тиган добре преди да почнете с печенето. Печете по 2 минути от едната страна за средно изпечено и по 3 минути за добре изпечено. Обърнете и повторете :)

Вечерята ви е готова. Ако имате време може да сварите ориз басмати или да направите картофено пюре за гарнитура.

1 коментар:

  1. Телешкото е единственото месо, което ми е вкусно и го хапвам с удоволствие. Най -вече приготвено като супа или яхния, предпочитам ястията, които са с лъжица.На скоро ми казаха, че имам лека анемия, при което е препоръчително да хапвам телешко.Тук ни предлагате страхотна рецепта и се радвам, че ни я описвате така подробно.Ще се радвам ако ни научите и какво друго можем да приготвим с този тип месо.

    ОтговорИзтриване