петък, 21 декември 2012 г.

Пица, Пица, Пица

Толкова много обичам пица. Ако не се пълнееше от нея, бих яла всеки ден. Но не...

Тази версия на пица (пица руло, като калцоне, ама не съвсем) не е чак толкова вкусна според мен и за това си я правя по-често, че да не изяждам по много :)

Иначе е много подходяща за парти и за гости, защото става и на малки филийки много бройки като за парти.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 60 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки:
За тестото:
  • 1/2 ч.ч. хладка към топла вода
  • 2 ч.ч. бяло брашно (най-фино смляното произвежда най-добър резултат)
  • 2 ч.л. суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • Подправки - сух босилек/чубрица/черен пипер
  • 3 с.л. зехтин
За плънката:
  • 1 малко бурканче (150-200 мл) сушени домати в зехтин
  • 3 ч.ч. едро настъргана моцарела или кашкавал
  • 1 ч.ч. едро настърган пармезан
  • 300 гр салам (ако намерите италиански, най-добре, ако не луканков би свършил работа) на тънки филийки
  • Пресен босилек и/или пресен магданоз по желание
Начин на приготвяне

Сложете маята и топлата вода в купа и оставете 5 минути да постой, за да подейства маята.
В голяма купа смесете всички сухи съставки и зехтина. Добавете водата с маята и бъркайте с приставката за тесто на миксера, докато не получите меко тесто. На набрашнен плот, сложете тестото и месете 1-2 минути с ръце. Сложете тестото обратно в купа и покрийте да втасва около час или докато си удвои обема, което зависи от температурата в стаята.

Сложете сушените домати в купа и пасирайте докато стане хомогенна смес. Добавете саламът и продължете да пасирате. Ако слагате босилек или магданоз, добавете ги сега към сместа. Добавете моцарелата/кашкавала в купата и разбъркайте добре.

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса.

На набрашнен плот разточете тестото като за пица (около 1 см). Сложете доматената смес отгоре и навийте като руло (мен ми се получиха 2 рула по около 20-25 см. Сложете олио на дъното на тавичката и отгоре сложете рулата.

Печете в загрялата фурна около 20 минути или докато рулата придобият приятен златен загар. Намажете с малко зехтин след като извадите от фурната. Изчакайте 10 минути преди да разрежете.

Ухае невероятно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар