Имахме гост на пости и заради него всички бяха наказани с веган десерт. Признавам, че не се получи твърде зле, но липсата на масло, яйца и мляко се усеща. И без истински шоколад.
За всички постещи или вегани по принцип, предполагам, че тази рецепта все пак е начин за малко да се докоснете до истинското удоволствие от храната!
Време за готвене - 15 мин
Съставки:
- 3 ч.ч. брашно
- 2/3 ч.ч. неподсладено какао
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.ч. захар
- 1 2/3 чаши вода (или студено кафе, ако обичате десерт с кафе)
- 1 ч.ч. олио
- 2 ч.л. ванилия
- 2 ч.л. пресно настърган джинджифил
- 4 с.л. настъргана портокалова кора
- 1 с.л. сок от портокал
- 4 ч.л. ябълков оцет
За глазурата
- 1 ч.ч. маргарин
- 4 ч.ч. пудра захар
- 1 ч.л. ванилия
- 1 с.л. сок от портокал
- 1/3 ч.ч. соево мляко
- 1/2 ч.ч. неподсладено какао
- Щипка сол
Начин на приготвяне
Започнете с кексчетата. Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете всички сухи съставки. Добавете водата, олиото, ванилията, портокаловия сок и кора, джиндифила. Разбийте добре с миксера. Добавете оцета и разбийте на най-силното на миксера докато не се получи светла, пухкава смес. Бъркайте докато не потъмнее малко, това означава, че оцетът е станал част от сместта. Сложете във формичките и печете около 15 минути. Изчакайте поне 10, по-скоро 20 минути след като ги изпечете преди да сложите глазурата.
Докато се пекат кексчетата, паправете глазурата. Разбийте маргарина докато стане кремообразен. Добавете захарта и разбивайте докато не се смесят добре. Добавете и другите съставки и разбъркайте с миксера докато не стане хомогенна смес. Сложете в хладилника докато кексчетата са готови за глазурата.
Ако не друго, на вид ги докарах :)
От постещия.... :)
ОтговорИзтриванеНаистина беше много вкусно. След третата седмица, когато мога да изям цял сладкарски магазин, но няма как,кексчетата са страхотни :)