Киселото мляко е основна съставка на много ястия, които аз приготвям, защото дава мекота и пълнота на вкуса. Ако се маринова пилешко в кисело мляко и подправки за поне 2 часа, месото става крехко и богат на аромати. А за дните , които нямате много време, може просто да залеете пилето с млечния сос и да печете. Пак става божествено.
Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 25-30 мин
Съставки:
- 3-4 пилешки гърди или пържоли от бутче (според предпочитанията)
- 1 малка или 1/2 голяма глава бял или червен лук
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 смляни скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- Щипка канела
- 2 с.л. сок от лимон
- 1.5 ч.л. сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне
Пуснете фурната да се загрява на 200 градус.
Нарежете пилешкото и лука на кубчета като за шишче. Нанижете шишчетата.
В купичка смесете всички останали съставки.
Постелете тавичка с хартия за печене. Сложете шишчетата и ги залейте с млечния сос. Печете 20-25 минути или максимум 30, ако ги харесвате по-загорели. Поглеждайте от време на време дали няма нужда да се обърнат (това зависи от фурната, при мен нямаше нужда).
Пак казвам, ако имате време, оставете месото залято със соса в хладилника за 8-12 часа.
Върви страхорно с гарнитура леко подправен ориз или затоплена арабска питка със зелена салата.
Върви страхорно с гарнитура леко подправен ориз или затоплена арабска питка със зелена салата.
Браво за тази!!! Пробвах я и стана великолепно!!!
ОтговорИзтриванеРадвам сееее :)
Изтриване