понеделник, 10 декември 2012 г.

Вкусът на ориента

Аз казах, че харесвам ориенталската кухня, а за сега доста скромно публикувам на темата. С тази рецепта се компенсирам напълно, защото е толкова ориенталска, че може се почувствате все едно седите на Босфора и пийвате чай (с ром разбира се). А аз лично не съм била все още в Близкия Изток, но си представям, че ухае точно както кухнята ми вчера.
Ястието е лесно, както ще видите. Най-важното според мен е да не пропускате соса с кисело мляко накрая, защото попива идеално богатите аромати.

Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 30 мин
  
Съставки:
  • Бутчета и филета от пиле (общо 6 като микса може да определите сами)
  • 300 гр ориз басмати
  • 2-3 глави бял лук
  • 40 гр стафиди
  • 1 с.л. захар
  • 1/3 ч.л. карамфил
  • 3 пръчки канела
  • 10 топчета кардамон
  • 550 гр вряща вода
  • 1/3 връзка копър
  • Сол и черен пипер
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • Сок от 1/3 лимон
  • Зехтин
Начин на приготвяне
Започнете със стафидите. В малка тавичка сложете стафидите с 2 с.л. вода и захарта. Оставете да заврат и захарта да се абсорбира от стафидите. Между временно, нарежете лука на дребно и го сложете с 2 с.л. зехтин в дълбок тиган с капак да се запържи за около 10-15 минути. Трябва да се запържи до кафяво. 
Докато се пържи лукът, в купа смесете пилето с 3 с.л. зехтин, подправките, 1 ч.л. сол и черен пипер. След като извадите лука от котлона, върнете го на огъня и запържете пилето от всяка страна за по 3-4 минути, докато придобие лека зачервена коричка. Извадете и пилето, заедно с подправките. Може да останат подправки по самото пиле, но ги махнете от тигана. Сложете в тигана ориза, стафидите, лука, 1.5 ч.л., черен пипер и разбъркайте добре. Отгоре сложете пилето и залейте с врящата вода. Захлупете с капака и оставете да къкри на средно силен огън за 30 минути. Опитайте ориза дали се е сготвил преди да вдигнете ястието от огъня. Поръсете с нарязания на дребно копър.
За млечния сос разбъркайте заедно киселото мляко, сокът от лимон, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Сервирайте с млечния сос отделно, за да може всеки да си слага колкото иска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар