четвъртък, 13 декември 2012 г.

Време за тиквени експерименти

За всички експериментаторски настроени.

Ето три интересни идеи за ястия с тиква - 2 салати!!! и карамелизирани тиквени бонбони или крем, зависи как се получи :) Аз лично харесах и двете салати, особено пикантната.

Много исках да ми се получат бонбоните, ама стана крем. И ще се опитвам докато не ми се получи. Няма да се откажа!!! Пишете ми, ако ви се получат карамелизирани бонбони, за да знам къде греша :) Все пак и кремчето е вкусно, но не е каквото исках да е!




Салата с тиква, червен лук и тахан
Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 600 гр нарязана на големи кубчета тиква (цигулка препоръчително)
  • 2 глави червен лук
  • 3.5 с.л. тахан
  • 1.5 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. вода
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. za'atar (една арабска подправка, наподобяваща смес на сусам, суха мента и чубрица)
  • 30 гр кедрови ядки
  • 40 мл зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 220 градуса. В голяма купа смесете тиквата, червения лук, нарязан на едро,  2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Печете 40 минути докато зеленчуците се изпекат добре, даже леко да хванат препечена коричка. Поглеждайте от време на време, защото лукът може да се запече по-бързо и да се наложи да го извадите първо него.

Сложете тахана в малка купичка, добавете лимоновия сок, водата, чесъна и 1/4 ч.л. сол. Бъркайте до получаване на хомогенна смес наподобяваща течен мед. Добавете още вода, ако сместа ви се струва прекалено гъста.

В малък тиган загрейте останалия зехтин, добавете кедровите ядки, 1/2 ч.л. сол и запържете за 2-3 минути като бъркате честичко, за да не загорят ядките само от едната страна.

Сервирайте като наредите тиквата и лука в голяма чиния, отгоре сложете тахановия сос, разпръснете кедровите ядки, малко зехтин и малко za'atar.


Салата тиква с пикантен млечен сос и кориандър

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 700 гр нарязана на големи кубчета тиква (цигулка препоръчително)
  • 1/2 ч.л. канела
  • Пресен кориандър (или сух, ако не намерите пресен)
  • 1 скилидка чесън
  • 200 гр кисело мляко
  • 3 с.л. сладко-лют китайски или тайландски сос (виж снимката за референция)
  • Сол и черен пипер
  • 20 гр тиквени семки
  • 60 мл зехтин

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. В голяма купа смесете тиквата, канелата, 2 с.л. зехтин, 2/3 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре с ръце като натриете добре подправките в тиква. Постелете тавичка с хартия за печене и наредете тиквата за печене.  Печете 25-30 минути.

Междувременно сложете кориандъра, чесъна, останалия зехтин и 1 ч.л. сол в купа подходяща за блендер. С блендер приставката разбийте продуктите до получаване на паста наподобяваща песто. В отделен съд смесете киселото мляко и чили соса до получаване на хомогенна смес. Ако нямате пресен кориандър (както аз нямах), сложете кориандъра, чесъна, останалия зехтин, 1/2 ч.л. сол и черен пипер в млечния сос и разбъркайте добре. С тази версия на рецептата много добре се получи. Аз даже не знам дали бих го направила с пресен кориандър (и без това не го обичам много). 

Ако тиквените семки, с които разполагате не са печени, ги изпечете и при всички положения ги обелете. 

Изчакайте тиквата да изстине. След това я наредете в голяма чиния, залейте я с млечния сос, разстелете подправките и разхвърлайте тиквените семки от горе. Готови сте :)



Карамелизирани тиквени бонбони (крем)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 200 гр тиква нарязана на големи кубчета
  • 1.5 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 ч.л. канела
  • 50 гр тиквени семки
  • 2/3-1 ч.ч. кленов сироп
  • 1.7 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л. масло
Начин на приготвяне

Сварете тиквата и я пасирайте на пюре (грешка номер 1 за мен беше че сложих повече от 200 гр тиква).

Постелете стъклена тавичка в алуминиево фолио и намажете с масло. Сложете на дъното изпечените и обелени тиквени семки.

Загрейте тиквеното пюре, канелата и сметаната в тигана до състояние точно преди да заври. Вдигнете от огъня и в друг съд сложете водата, захарта, кленовия сироп и разбъркайте. Оставете да заври и да ври докато цялата захар не се разтвори и не придобие приятен кафяв карамелизиран цвят (може би около 10 минути). Добавете сместа с тиквата и сметаната и разбъркайте добре. Оставете да заври и да ври може би около 30-40 минути (тук аз направих втората си грешка, не изчаках да се сгъсти достатъчно).

Вдигнете от огъня и веднага добавете маслото и лимоновия сок и бъркайте докато не се интегрират добре в сместа. Изсипете я върху тиквените семки и оставете да почива на хладно минимум 2 часа.

Аз изчаках 10 часа и все още имах вкусно кремче (много вкусно), но не и бонбони. Ако все пак вашето се е стегнало добре, в чаша с топла вода сложете нож за 2-3 минути и после с него режете на бонбони и ги опаковайте отделно в алуминиево фолио отделно карамелизирани бонбончета или алтернативно го хапнете като кремче.

Аз лично още другата седмица ще се опитам да ги направя пак и ще докладвам какво се е получило.

Няма коментари:

Публикуване на коментар