петък, 7 декември 2012 г.

Моята версия на Никулден или нашата Ottolenghi вечеря

Ето какво измислих за Никулден - хем да има риба, хем да е по моя вкус, т.е. не шаран или скумрия, а цяла трапеза за преяждане.

А и всички рецепти тази вечер бяха на Ottolenghi, така че я приемам като Ottolenghi вечер по-скоро.

Започнахме с кюфтета от тиква и люти чушлета, следвани от сьомга в доматен сос и последно Мутабак за десерт. Ха, изненадах ли ви с този Мутабак :) Четете и ще видите. Ще ви представя рецептите по реда, по който ги сервирах. 





Кюфтета от тиква и люти чушлета

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (6-7 кюфтета):
  • 2 яйца
  • 80 мл кокосово мляко
  • 50 гр бяло брашно
  • 20 гр царевично брашно
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/3 ч.л. куркума
  • 1-2 ч.л. семена от кориандър (има ги в Карфур)
  • 1/2 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 150-180 гр едро настъргана тиква (цигулка най-добре)
  • 200 гр царевица
  • 2 стръка пресен лук
  • 1/2 ч.л. кориандър (ако обичате пресен, може да сложите половин стрък, аз не обичам и заменям със сух)
  • 1 малка люта чушка нарязана на много ситно
  • Малки люти чушлета колкото са кюфтетата (6-7)
  • Олио за пържене
  • 2 лайма за гарнитура
Начин на приготвяне

Смесете с миксер първите 10 съставки до получаване на хомогенна смес. Добавете тиквата, царевицата, лука, кориандъра и чушката и разбъркайте добре. 

В тиган сложете 1 пръст олио и го загрейте добре. Намалете котлона на средно. Сложете първото кюфте (около 2.5 с.л. от сместа) да се пържи за 2-3 минути. Когато се стегне, сложете 1 малка чушка от горната страна на кюфтето (виж снимката). След 3-4 минути, обърнете кюфтето заедно с чушката (тя ще се закачи за кюфтето). Пържете за още 2-3 минути и извадете върху кухненска хартия.

Сервирайте с парченца лайм за омекотяване на вкусовете. Страхотно предястие според мен и според присъстващите на моята Ottolenghi вечер.

Сьомга с доматен сос 

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 20 мин

Съставки:

  • 3 големи котлета сьомга
  • 300 гр доматено пюре
  • 4 с.л. брашно
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/2 ч.л. 
  • 6-7 смачкани скилидки чесън
  • 1.5 с.л. захар
  • Олио
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

В чаша смесете 4 с.л. олио и всички подправки без захарта (солта само 1 ч.л.).

Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган. Смесете брашното с половин ч.л. сол и черен пипер. Набрашнете всяка страна на сьомгата с тънък слой от сместа. Запържете я от всяка страна за по 2 минути и я извадете. Избършете тигана с кухненска хартия и върнете на котлона.

Сложете смесените подправки в тигана и запържете за 2-3 минути. Добавете доматеното пюре. Веднага щом закъкри, добавете захарта. След 1-2 минути, върнете обратно рибата и намалете котлона на средно. Покрийте с нещо, за да не стане цялата кухня в домати и оставете да къкри 15 минути. 

Сервирайте топла, топла...

Мутабак

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:

  • 1 пакер кори за баница (поне 14 листа)
  • 500 гр рикота
  • 150 гр меко козе сирене
  • 130 гр разтопено масло
  • 280 гр захар
  • 90 мл вода
  • 3 с.л. сок от лимон
Начин на приготвяне

Разтопете маслото. В голяма тава (37х20 см) намаслете дъното. След това сложете една кора, краищата да стърчат и намаслете. Така наредете 7 кори една върху друга като намаслявате всяка. 

В голяма купа смесете рикотата и козете сирене с вилица. Сложете сместа върху 7-та кора. Сложете масло и повторете процедурата с още 7 кори като сложите масло и на последната. 

Загрейте фурната на 200 градуса.

С ножица или много остър нож отрежете всички стърчащи кори и натъпкайте краищата, за да не излезе сиренето. След това нарежете баницата на парчета и пъхайте да се пече в загрятата фурна.

Печете 25-30 минути докато не се получи приятен златен загар. 10 минути преди да извадите баницата, започнете със захарния сироп. Сложете захарта и водата в малък съд, изчакайте да заври и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете лимона.

Секундата, в която извадите баницата, залейте бавно и внимателно със сиропа. Важно е да не се бавите, а да залеете веднага след като излезе от фурната. Оставете да изстине 10 минути и може да сервирате. Много е вкусна и студена.


3 коментара: