сряда, 19 декември 2012 г.

Мъфини с круша и джинджифил

Напълно се изгубих в търсене на коледни мъфини... Какво е коледен мъфин? Канелен? Джиндижифилов? Не знам... За това направих просто този мъфин, който ми звучеше най-зимен. Получих се вкусни и екзотични, така че може да ги пробвате за Коледа с цел да внесете малко екзотика в традицията.

Идеята е взета от един готварски сайт, който открих на скоро. Толкова е богат, че човек може лесно да се изгуби в него... http://www.food52.com/

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
  • 4 малко добре узрели круши
  • 120 гр масло
  • 1 ч.ч. захар + 2 с.л. захар
  • 3 с.л. прясно настърган джинджифил
  • 1.5 ч.ч. бяло брашно
  • 1.5 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 яйца
  • Щипка сол
  • 1 ч.ч. начукани орехи
Начин на приготвяне

Започнете с крушовата смес. Обелете крушите и ги нарежете на кубчета. Загрейте 20-30 гр от маслото в тиган. Когато е напълно разтопено маслото, сложете крушите и разбъркайте добре, за да сте сигурни, че всички круши са добре покрити с масло. Добавете 1/2 ч.ч. захар и 2 с.л. джинджифил. Разбъркайте добре и оставете да се готви около 15 минути на среден огън. След това вдигнете сместа от котлона и оставете да изстине минимум 20 минути.

След като изстине, започнете със самите мъфини. Смесете брашното, бакпулвера,  содата, солта и останалия джинджифил в една купа. В друга купа, сложете 1/2 ч.ч. захар и останалото масло и разбъркайте с миксер, докато се получи пухкава смес. Добавете яйцата и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1 ч.ч. от крушовия сос и 3/4 ч.ч. орехи. След като ги разбъркате добре, добавете сухите съставки и разбъркайте пак с миксера. Изсипете сместа в съдове за мъфини. Включете фурната да се загрява на 180 градуса.

Смесете в една купа останалите орехи, 2 с.л. захар и 1/2 с.л. джинджифил. Разбъркайте добре и поръсете мъфините с тази смес.

Печете 20-тина минути. Клечка в центъра трябва да излезне суха, за да сте сигурни, че мъфините са изпечени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар