петък, 14 декември 2012 г.

Лимонени бургери с телешко и праз

Поредната Ottolenghi вкусотия :)

Не е много бърза, но пък става супер и е лесно. Пак се чака, докато се сготви, нооо си заслужава.

Пак искам да поставя апостроф колко е важно месото за кюфтета да е мляно, а не да е кайма от пакета. Друго ключово тук е задължително да е телешко мляно месо, а не свинско, защото то е много по-мазно и би разбило цялата концепция.

И пак типично в мой стил, няма да изневеря на себе си и да добавя сос с кисело мляко към готовото ястие.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 30 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки:
  • 350 гр мляно телешко
  • 1 яйце
  • 5 стръка праз лук (около 350-400 гр)
  • 90-100 гр галета
  • 250 гр пилешки бульон
  • 4 с.л. лимонов сок
  • Сол и черен пипер
  • 250 гр кисело мляко
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Започнете с праза. Разрежете го първо в средата на 2 и го измийте добре. Задържа много мръсотия по средата. След това го нарежете на ситно и го сложете във вряща вода за 15 минути.

Докато ври пригответе в купа телешкото, галета, 1/2 ч.л. сол, черен пипер и яйцето. След като се свари праза, изцедете много добре цялата вода от него и го пасирайте. Добавете го при телешкото и разбъркайте добре. Направете 7-8 плоски кюфтета (бургери) и ги сложете в една тавичка и за 30 минути във фурната.

След като минат 30-те минути, загрейте зехтин в дълбок тиган и започнете да запържвате кюфтетата. По 5 минути от страна докато станат леко загорели. Извадете ги от тигана и забършете тигана с кухненска хартия. Върнете го на котлона, сложете вътре кюфтетата (може леко да се застъпват) и ги залейте с бульона и лимоновия сок. Захлупете тигана и оставете да ври 15 минути затворен. След това махнете капака и гответе още 5-10 минути докато целия бульон не изври.

Докато чакате да изстине, забъркайте соса. Киселото мляко, 1/2 ч.л. сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре.

Опитайте се да изчакате 10 минути да изстинат кюфтетата преди да ги сервирате.

4 коментара:

  1. С 1/3 настъргана круша в каймата става божествено, just sayin' ...

    ОтговорИзтриване
  2. Еми Стоянова9 януари 2013 г. в 16:09

    Чудесна вкусотия! Изпълних рецептата с малко изменение и също стана добре - вместо галета използвах ядки от гречка (елда). Обръщам внимание - гречка на ядки, а не на зърна! За мен този продукт е нов, открих го преди два дни на стелажа за биохрани в Хит. Изглежда като овесени ядки, само че по-наситнени.

    ОтговорИзтриване