петък, 7 декември 2012 г.

Ементалови топчета/питки

Даже не знам какво да кажа освен, че стана толкоз yummy и вкусно, че препоръчвам с двете ръце на всички да опитат!

Стават и за вечеря... и за закуска почивните дни... и за ордьовър... и за основно... 

Може да добавите сирене или друг вид кашкавал... Опитайте един път оригиналната рецепта и после експериментирайте на воля. Сигурна съм, че ще повторите...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 15-25 мин

Съставки:
  • 150 гр масло
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 5 яйца
  • 150 гр на едро настърган ементал
  • Щипка лют червен пипер
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Сложете млякото, водата и маслото на котлона на висока температура докато заврат буйно. Добавете щипката сол и лют червен пипер. Добавете брашното, намалете огъня и бъркайте много активно с дървена лъжица. Около 2-3 минути бъркайте на огъня, ще се получи вкусно, лъскаво тесто. 

Пуснете фурната да се загрява на 210 градуса.

Вдигнете от огъня и добавете 1 по 1 яйцата като разбърквате с миксер на средна скорост. Трябва яйцата добре да се инкорпорират в сместа. Накрая сложете ементала и разбъркайте за 10 секунди.

Постелете огромна тава или подложка за фурна с хартия за печене. Ако искате големи питки, сложете по 2 с.л. от сместа на 2 пръста разстояние 1 от друга. За малки топчета сложете по 1 с.л. на 1 пръст разстояние.

Малките топчета печете 15 минути, а големи питки 25 минути. Така ще ухае цялата къща, че няма да имате търпение да ги започнете!

5 коментара:

  1. Само да добавя, че ако 1-2 мин. преди да ги извадиш можеш да ги намажеш отгоре с жълтък и стават по красиви и лъскави отгоре, а цвета е мммммммм...

    ОтговорИзтриване
  2. Току що ги направих станаха много яки, но с обикновен БГ кашкавал и малко моцарела отгоре накрая. Супер бързо и много вкусно :). И да използвам момента да те поздравя за начинанието и да ти кажа, че си много добра във всичко, с което се захванеш всички манджички са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, радвам се, че има кой да експериментира заедно с мен :)

      Изтриване
  3. Neverojatno lesno i burso sa prigotvjane. As si posvolih maaalko povechko chili, imaiki pred vid vkusovete na lakomnizite okolo men. Iskljuchitelno vkusno se poluchi! Oste vednuj posdravlenija, Nevi!!!

    ОтговорИзтриване