сряда, 27 март 2013 г.

Шакшука

Понеже ми се очертава пътуване на Изток скоро съм тотално обсебена от всичко на тази тематика - кухня, обичаи, история. А и по принцип съм фен на близко източната кухня, а сега имам и повод да наблягаме на нея в къщи. Нещо като генерална репетиция за пътуването.
В тази връзка, започвам с едно израелско ястие, занесено в Израел от Тунис и определено много вкусно. Има много версии на това ястие - с/без месо, с/без чесън, люто/не-люто... Но винаги има домати и яйца. В Израел шакшука често се яде за късна закуска с арабска питка като идеален лек за махмурлук :)


Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (за 3-ма)
  • 1 голяма глава лук нарязана на едро
  • 4 големи белени домата
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 150-200 мл вода
  • 2 ч.л. кимион (може и зърна)
  • 1.5 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кафява захар
  • Щипка шафран
  • 1 с.л. хариса или 1 малка червена чушка скълцана на ситно
  • 1.5 ч.л. сол
  • 6 с.л. зехтин
  • 5-6 яйца (зависи колко яйца иска всеки от хапващите)
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете кимиона и го запържете за около 2 минути. Добавете лука, чесъна, мащерката и солта. Разбъркайте всичко. Запържете за 10-тина минути като разбърквате от време на време. Хубаво е лукът дори да загори лекичко. Добавете доматите, червения пипер, харисатам захарта и шафрана. Натрошете доматите и ги омешайте добре с другите съставки. Натрошете доматите с дървена лъжица докато не се разпаднат напълно. Пържете поне 10 минути (може да се наложи и до 15 минути докато) като добавяте вода от време на време. Сместа трябва да има гъстота на сос за паста. Опитайте как е на сол и захар и ако се налага добавете още.

Чукнете яйцата възможно най-разделени едно от друго. Получава се нещо като готвене на яйцата в було. Захлупете тигана и оставете да се готвят 5-7 минути докато са напълно готови.

Хапвайте ястието задължително с топъл хляб да попива вкусния сос :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар