сряда, 27 март 2013 г.

Талиатели с трюфели и доматен сос

Честно казано не бях пробвала да готвя трюфели до сега. По тази причина реших да почна с нещо хем по-лесно, хем по-меко като за първи стъпки с трюфели.

Получи се вкусно и може определено да е бъде основно ястие за една романтична изискана вечеря в къщи :)


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (за 3-ма)
  • 1 пакет талиатели или друга паста с трюфели или други гъби
  • 100 гр бекон нарязан на кубчета
  • 1 голяма глава лук нарязан много на ситно
  • 1 морков нарязан на ситно
  • 1 консерва (400 гр домати на кубчета)
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 1/4 ч.ч. бяло вино
  • 1.5 с.л. мащерка
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. пюре от трюфели
  • 1/4 ч.ч. готварска сметана
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • Прясно настърган пармезан
Начин на приготвяне
 
В дълбок тиган загрейте 3 с.л. зехтин. Добавете бекона и запържете добре 4-5 минути, даже леко да загори би било добре. Добавете лука, моркова, мащерката, щипка сол и черен пипер. Пържете 7-8 минути като разбърквате от време на време. Добавете бульона и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете доматите, доматеното пюре, бялото вино и захарта. Разбъркайте соса добре и оставете да къкри 10 минути.
 
През това време може да сложите талиателите да се варят според инструкциите на опаковката. Гледайте да не преварите, а да останат леко ал-денте, така хем са по-вкусни, хем по-полезни :)                                                                                                                                                                           
След    като минат 10-те минути и сосът се е редуцирал малко, добавете сметаната и трюфелите, разбъркайте добре и опитайте как е на сол. Ако се налага, добавете малко. Вдигнете от котлона.

Изцедете пастата и я сложете при соса. Сервирайте наръсена с прясно настъргания пармезан. Бон апети :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар