За всички любители на чесъна, тук той е в апогея си :) В такива количества е, че чак нямам думи :) Препоръчва се това ястие да се яде петък, да не припаднат колегите на другия ден :) Ок, преувеличавам. Има достатъчно термална обработка върху чесъна и не ухае толкова силно, но пък е много :) Прочетете и сами преценете дали е подходящо за служебен обяд.
Време за готвене - 20 мин
Съставки (за 6 брускети):
- 500 гр пресни печурки
- 2 гъби портобело
- 1 глава лук
- 1.5 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. сол
- Черен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 30 гр масло
- Сокът от половин лайм
- 6 филии ръжен хляб
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Обелете целите скилидки чесън и ги увийте в алуминиево фолио. Сложете ги да се пекат в загрятата фурна.
В тиган загрейте зехтина и маслото. Нарежете на ситно лука и смелете чесъна и ги запърже за 5-6 минути докато омекнат. Докато тече този процес, нарежете на тънки ленти гъбите и на 2-3 път на ширина. Добавете ги при лука, заедно с мащерката, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и пържете още 15-тина минути. Бъркайте от време на време, за да не залепнат част от продуктите за дъното на тигана. Веднага щом вдигнете тигана от котлона, добавете сока от лайм.
Препечете филийките. Извадете чесъна от фурната и намажете по половин скилидка на всяка филия. Той ще е много омекнал и ще е лесно размазването. Разпределете гъбената смес върху филийките и сте готови.
Бон апети :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар