вторник, 5 март 2013 г.

Филе риба с лимонено доматена салца

Най-важното на тази рецепта е рибата, разбира се :) На мен така ми се случи денят, че имах налична само обикновени замразени филета от бяла риба и не бих казала, че бях очарована от крайния резултат. Но знам, че причината е само и единствено във факта, че не обичам много филета бяла риба замразявана. Просто вкусът им е твърде миризлив някак... За това препоръчвам да ползвате филе от халибут (камбала), лаврак, ципура или дори акула. А в крайна сметка, ако вие обичате филета бяла риба, значи рецептата 100% ще ви допадне, защото сосът е много вкусен. 

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15-20 мин

Съставки (за двама):
  • 4-5 филета риба
  •  1 малка или 2 големи смлени скилидки чесън
  • 2 домата големи, нарязани на кубчета (може и консерва)
  • 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
  • 1/4 ч.ч. лимонов сок
  • 10-15 листа пресен босилек
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Подсушете рибата с кухненска хартия. Осолете я и сложете черен пипер. В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. Запържете рибните филета за по 2-3 минути от всяка страна, точно колкото да придобият лек златист загар. Извадете ги в отделна чинийка.

Сложете тигана обратно на котлона и прибавете чесъна и доматите. Разбъркайте добре и запържете за 3-4 минути. Добавете виното и лимоновия сок, заедно с 1/2 ч.ч. сол. разбъркайте добре пак и оставете на котлона за 5-6 минути, сосът трябва да намалее с 1/3 за това време. Докато сосът къкри, нарежете босилекът на дребно. Върнете рибата в тигана заедно с нарязания на ситно босилек. Оставете да се готви още 4-5 минути.

Аз лично сервирах рибата върху спанак соте и се получи много добре, така че определено препоръчвам тази рецепта :)

2 коментара:

  1. Задължително ще я пробвам още тази вечер! Страхотен блог, пожелавам ти успех в начинанието! - Вергиния

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланието :) Ще чакам после обективна оценка на рецептата :) Вкусна вечер от мен

      Изтриване