петък, 8 март 2013 г.

Карамелизиран фенхел с козе сирене

Фенхел, финоки или фенел все за един и същ зеленчук става въпрос. Или малко по-лесно за смилане, това е корен от копър или по-скоро култивиран корен от копър.

Иначе аз тази рецепта научих на готварския курс, който посетих преди около година в Лондон. От тогава все се каня да я направя, но чак сега и дойде моментът. Получи се толкова вкусно колкото бях запомнила. Карамелът убива острия вкус на фенхела, а козето сирене го завършва просто уникално :) Мисля, че и друга тайна на рецептата е наслояването на копър под различни форми - корен, сух и пресен. Даже може да замените сухия копър със семена от копър.
Предполагам, че много от вас са се чудили как да сготвят този нов модерен зеленчук за първи път. Мога да ви препоръчам тази рецепта, за да сте сигурни, че ще го сготвите отново.

Време за приготвяне - 15-20 мин
Време за готвене - 10 мин

Съставки:
  • 3 средно големи глави фенхел
  • 2 с.л. масло
  • 3 с.л. олио
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сух копър или семена от копър
  • 1 скилидка чесън
  • 1/3 връзка пресен копър 
  • Сол и черен пипер
  • 100-150 гр меко козе сирене
Начин на приготвяне

Измийте фенхела и отрежете листата, дръжките и дъното. Нарежете го на резени по около 0.5 см дебели. Загрейте 1 с.л. масло и 1 с.л. олио в тиган. Запържете фенхела, но не на един път, парчетата не трябва да застават едно върху други. Пържете по около 2 минути от всяка страна. Слагайте ги на кухненска хартия, за да попие мазнината.

След като са готови всички парчета,  сложете в тигана останалите масло и олио, захарта, сухия копър, 1 ч.л. сол и черен пипер и разбъркайте добре. Следете кога ще започне захарта да се карамелизира и веднага върнете парчетата фенхел в тигана. Намалете котлона на средно и разбъркайте много добре парчетата фенхел, така че да се овалят равномерно от всички страни. Около 1 минута ще ви е достатъчна.

Извадете и оставете да изстинат. Докато стинат нарежете на ситно копъра и го смесете със смляна скилидка чесън. Щом изстине фенхела го разбъркайте с копъра с ръце. Подредете чинията добре и накъсайте козете сирене върху фенхела. Обещавам ви главозамайващ резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар