сряда, 13 март 2013 г.

Хумус

За любителите на Близко източната кухня, тази рецепта едва ли ще е нещо ново и изненадващо. За всички други, това според мен е идеалната първа стъпка в този необятен, ароматен, пикантен кулинарен свят. А за опитните, препоръчвам точно тази рецепта за хумус, защото идва от моя гуру в готвенето - Отоленги, а той няма грешки в рецептите :)


Време за приготвяне - 10 мин

Съставки (за предястие за 4-ма):
  • 1 консерва нахут 400 гр
  • 200 гр таханова паста
  • 2 големи смлени скилидки чесън
  • Сокът от половин лимон
  • 1 ч.л. сол
  • 1/3 ч.ч. ледена вода
Начин на приготвяне

Сложете всички съставки в съд на блендер или в съд подходящ за ползване на блендер приставката на миксер. Пасирайте за 2-3 минути на бързи обороти. Добавете водата на 2 пъти като между сипванията пасирайте. Ако ви се стори, че става много течен хумуса след първата доза вода, не добавяйте повече. Трябва да е с консистенцията на пастет горе долу.

Сервирайте залят с малко зехтин и червен пипер за цвят. А препечена арабска питка на масата би била идеалния завършек :)

3 коментара:

  1. Zdravei, Nevena!

    Pozdravi za hubaviq blog i entusiazum za hubavata kuhnq :) Pisha ti ot Viena, kolejka sum na tvoi golqm pochitatel. S udovolstvie bih obmenila recepti i opit s teb, drasni mi nqkoi red na kolede01@gmail.com ako si zainteresovana!

    Denitsa

    ОтговорИзтриване
  2. Добавиш ли една ч.л. кимион накрая хумусът става.... Ммммммм

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обичам хумус без допълнителни добавки, но е добра идея за всички, които биха искали по-интересен завършващ елемент :)

      Изтриване