понеделник, 4 март 2013 г.

Лесна домашна питка

Сигурна съм, че всеки от вас си е мечтал да направи домашна питка "като на баба" и да я изяде още докато е топла със сирена и шарена сол :) Но и всички сте се страхували, че това е едно много трудно упражнение. Аз открих една лесна рецепта за питка, която не изисква много месене, само малко търпение за втасването и сте готови да нападате топличкия бабин хляб.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 2 х 1 час
Време за печене - 35-40 мин

Съставки:
  •  1 кг високо качествено бяло брашно + екстра за поръсване на плота
  • 3 ч.ч. хладка вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в най-голямата купа, която имате и извадете миксера с приставката за месене на тесто.  Месете 2-3 минути докато всички съставки се объркат добре. Набрашнете кухненския плот и изсипете полу-готовото тесто. Месете 5-6 минути максимум. Аз лично не мисля, че спазвам онези специални правила за месене, т.е. от края сгъвате към центъра. Опитвам се, но не мога да кажа до колко успявам :)

След месенето, сложете на топло място да втасва тестово за 1 час. След 1 час, сложете тестото пак на набрашнения плот и замесете пак за 3-4 минути. Още 1 час втасване и можете да печете. Но задължително включете фурната да се загрява на 180 градуса 10 минути преди края на втасването. Задължително се пече в нагрята фурна :) Сложете купичка с вода във фурната, за да ви се получи хубава коричката.

Печете 35-40 минути и можете веднага след това да нападате :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар