неделя, 10 март 2013 г.

Пиле с круши, ябълки и коренови зеленчуци

Пиле, ябълки, круши, лук, моркови, горчица... Звучи стряскащо май, но истината е, че се получи едно много вкусно екзотично ястие, което аз лично мисля със сигурност да повторя. Съчетанието на крайно различни вкусове със сигурност е хубаво и опасно, но при тази рецепта съм сигурна, че опасност няма. И риск няма, просто е много вкусно.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки (за много хора):
  • 8 пилешки бутчета и 2 пилешки гърди
  • 2 глави лук
  • 2 ябълки
  • 2 круши
  • 1 ряпа
  • 4 средно големи моркова
  • 400 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. горчица
  • 2 с.л. готварска сметана
  • 5-6 стръка пресен естрагон, накълцан на едро
  • 2 дафинови листа
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Подгответе си първо всички зеленчуци и плодове. Нарежете на ситно лука, обелете и нарежете на тънки и дълги резенчета ряпата, морковите, крушите и ябълките. Сложете 2 с.л. зехтин и маслото в огромен дълбок тиган или тенджера (по-добре според мен). Добавете лука и запържете за 3 минути докато омекне добре. Добавете ряпата и морковите, разбъркайте добре и задушете за още 8 минути като разбърквате постоянно, за да не загорят. Добавете и крушите и ябълките, разбъркайте добре и задушете за още 4 минути. Добавете бульона, горчицата, естрагона, дафиновия лист, 1/2 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри 10 минути. 

Междувременно намажете месото със зехтин, сол и черен пипер. След 10-тата минута вдигнете зеленчуците от котлона и сложете да се нагрява наребрен тиган. Запечете овкусените бутчета и филета на него - за по около 2-3 минути от всяка страна. След като са готови, ги преместете при зеленчуците и плодовете. Натъпкайте ги добре, да са покрити със сос. Добавете сметаната, опитайте как е на сол и ако трябва добавете (според мен няма да има нужда, но за всеки случай). Върнете на котлона и оставете за още 10-15 минути, за да се редуцира соса. Сервирайте топло с или без гарнитура.

Бон апети :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар