вторник, 26 март 2013 г.

Маслен сладкиш с карамел и шоколад

Едно уникално изкушение е този десерт. Адски вредно и калорично, но абсолютно необходимо човек да го опита поне 1 път в живота си!
Най-готин беше 14 годишният ми племенник, който почна да издава само нечленоразделни звуци, когато опита първата си хапка. Почна само да мучи и да се смее :)

 
Време за приготвяне - 40 мин
Време за готвене - 30 мин
Време за "стягане" - минимум 2-3 часа

Съставки:
За тестото
  • 1.5 ч.ч. брашно
  • 5 с.л. захар
  • Щипка сол
  • 170 гр масло на стайна температура
За карамела
  • 1.25 ч.ч. захар
  • 0.25 ч.ч. вода
  • 7 ч.л. сладкарска сметана
  • 5 ч.л. масло
За шоколада
  • 120 гр черен шоколад натрошен на блокчета
  • 0.5 ч.ч. сладкарска сметана
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрее на 180 градуса и започнете с тестото. В голяма купа объркайте всички съставки и месете с ръце. По-скоро бъркайте с ръце. Трябва да се получи хомогенно маслено тесто. В малка квадратна (20х20) или кръгла (20 диаметър) тавичка сложете тестото. Натъпкайте го равномерно на дъното на тавичката и го набоцкайте с вилица на 10-тина места. Сложете го да се пече в предварително загрялата фурна. Печете 20-30 минути, докато тестото не придобие вкусен златист цвят.

 Докато се пече тестото, започнете карамела. Сложете захарта и водата в тиган на силен котлон. Оставете да заври без да бъркате. След като заври може да разбърквате от време на време докато захарта се карамелизира. На мен лично ми се наложи да добавя още 2 ч.л. вода, защото започна захарта да се слепва на бучки вместо да се карамелизира. Бъркайте активно, когато започне да се карамелизира. Веднага щом махнете от котлона, добавете сметаната и бъркайте активно. Добавете и маслото и пак бъркайте, защото то по-трудно се абсорбира. Оставете карамела да изстине за 10-тина минути. След това го изсипете върху изпеченото тесто и оставете на страна докато правите шоколада.

Сложете сметаната в тиган да заври на средно силен котлон. Веднага щом заври сложете шоколада и бъркайте до получаване на еднородна смес. Вдигнете от котлона, изчакайте 2-3 минути да отвърне и изсипете върху карамела. Разнесете равномерно и оставете в хладилника да изстива. Трябват му минимум 2 часа да се стегне. Дори да бързате, в никакъв случай не го слагайте в камерата, карамелът ще се втвърди и после ви трябва много време докато се отпусне. Сервирайте веднага щом извадите от хладилника преди да се е разтекъл карамелът и хапвайте с ръчички :)   

1 коментар:

  1. Здравейте,направих сладкиша,но карамелът не ми се получи.Пътрвият докато го бърках изведнъж започна да пуши,така ,че направих втори ,който стана светъл на цвят.Не се получи онзи кафяв цвят като на снимката ви.Иначе още не е изстинал за да го пробвам и да кажа резултата.

    ОтговорИзтриване