сряда, 20 март 2013 г.

Бистра гъбена супа

Колко време ми мрънкаха в къщи за тази супа. И най-накрая направих. Най-интересното на бистрата гъбена супа е, че задължително трябва да има шери, мадейра или друго сладко готварско вино. Тази рецепта е микс от няколко, които изрових от книги и от интернет, но всичките включваха този акцент. Според мен се получава страхотна комбинация от вкусове. Сега пролетно има и вкусни диви гъби на пазара (все пак внимавайте какво взимате, за да не се натровите). 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  • 350 гр печурки + 2 гъби портобело
  • 2 средно големи глави лук
  • 2 средно големи моркова
  • 2 стръка целина
  • 6 кубчета гъбен бульон
  • 1.7 лтр вряща вода
  • 2 ч.л. мащерка
  • 50 гр масло
  • Сол и черен пипер
  • 1/2 ч.ч. шери или мадейра
Начин на приготвяне

Нарежете лука, морковите и целината на много ситно. Загрейте половината масло в тенджера и сложете зеленчуците да се запържат. Пържете ги 5-6 минути като разбърквате от време на време да не загорят.

Нарежете гъбите на половина и на лентички. Добавете при зеленчуците заедно с останалото масло, мащерката, 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да се задушават 10 минути като разбърквате от време на време. Добавете шерито и оставете да ври 2-3 минути.

Добавете бульоните и залейте с врящата вода. разбъркайте добре и оставете да ври около 10 минути. Сервирайте супичката гореща и ухайна :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар