Колко време ми мрънкаха в къщи за тази супа. И най-накрая направих. Най-интересното на бистрата гъбена супа е, че задължително трябва да има шери, мадейра или друго сладко готварско вино. Тази рецепта е микс от няколко, които изрових от книги и от интернет, но всичките включваха този акцент. Според мен се получава страхотна комбинация от вкусове. Сега пролетно има и вкусни диви гъби на пазара (все пак внимавайте какво взимате, за да не се натровите).
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 25 мин
Съставки:
- 350 гр печурки + 2 гъби портобело
- 2 средно големи глави лук
- 2 средно големи моркова
- 2 стръка целина
- 6 кубчета гъбен бульон
- 1.7 лтр вряща вода
- 2 ч.л. мащерка
- 50 гр масло
- Сол и черен пипер
- 1/2 ч.ч. шери или мадейра
Начин на приготвяне
Нарежете лука, морковите и целината на много ситно. Загрейте половината масло в тенджера и сложете зеленчуците да се запържат. Пържете ги 5-6 минути като разбърквате от време на време да не загорят.
Нарежете гъбите на половина и на лентички. Добавете при зеленчуците заедно с останалото масло, мащерката, 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да се задушават 10 минути като разбърквате от време на време. Добавете шерито и оставете да ври 2-3 минути.
Добавете бульоните и залейте с врящата вода. разбъркайте добре и оставете да ври около 10 минути. Сервирайте супичката гореща и ухайна :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар