сряда, 20 март 2013 г.

Пикантни скариди с доматен сос и узо

Тази рецепта е едно от най-готините неща, които могат да ви се случат лятото с чашка вино в ръка :) Толкова в вкусна, че съм сигурна, че който опита един път, няма да остане само с него.


Единственото досадно нещо е корменето на скаридите. Бляк... Но си заслужава, тъй че тичайте към рибния магазин за пресни скариди и почвайте.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 2-ма):
  • 12 пресни скариди
  • 1 консерва (400 гр домати) или 4 добре узрели пресни домати ако са в сезон
  • 50 гр масло
  • 2 скилидки чесън
  • 25 гр узо
  • 1/2 ч.л. чили
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Ако готвите с пресни домати, започнете с тях. Направете по 1 кръст с ножа от доланата страна на доматите и ги сложете във вряща вода за 2-3 минути. Извадете ги и щом изстинат, ги обелете. 

Следва най-ужасната част - чистенето на скаридите. Махнете главите и изчистете каквото изтича от там. След това почистете черупката до опашката (тя трябва да остане на място).  От вътрешната страна на скаридата се вижда една черна линия, това е вена, която трябва да бъде премахната. С много остър нож прорежете скаридата над вената и я извадете. Измийте и подсушете скаридите.

В дълбок тиган загрейте половината  масло. Сложете скаридите в маслото заедно с малко сол и черен пипер и запържете 3-4 минути. Обърнете ги един път. Добавете доматите и ги разтрошете добре с дървена лъжица. Сложете чилито и разбъркайте пак. Запържете за 4-5 минути и добавете узото. Оставете узото да изври за около 3-4 минути. Добавете останалото масло и смлени скилидките чесън. Разбъркайте добре и оставете за последни 1-2 минути.

Готови сте. Препечена филийка вкусно хлебче за отопяване на соса е идеалният завършек на нещата :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар