понеделник, 1 април 2013 г.

Ресторант Ателие (Atelier) - София

Специално за всички любители на Лозенец, които толкова им липсва извън сезона, в ресторант Ателие могат да си припомнят за малко топлите летни дни. Това е Софийската версия на ресторанта на Белсослава, който в Лозенец се помещава в хотела й Вила Арте. В София нещата са напълно копирани, включително голяма част от персонала е същият.

Но стига с носталгични елементи. Нека се придържам към фактологията. Ресторантът се намира на ул. Асен Златаров 16, точно на ъгъла с Оборище (http://www.programata.bg/?p=71&c=1&id=6245&l=1). Обстановката е много лежерна, цветна и неангажираща. Сред посетителите има много чужденци и български творци.

Менюто е кратко, но издържано. Така както трябва да бъде. Все пак един готвач не би могъл да може да готви твърде много неща с еднакво качество. Салатите няма нещо, което да впечатли особено, но предястията компенсират. Уникално вкусни са пастета от патладжан (8.90 лв), овкусеното сирене (9.90 лв) и домашния пилешки пастет (11.90 лв). Поднасят ти ги с невероятни домашни содени питки със сушени домати в тестото. Ако човек не е много гладен, спокойно може да се наяде с едно предястие или пък са идеални са споделяне на маса с голяма компания. От предястията трябва да отбележа и пикантните скариди, които също са добро попадение. От основните определено свинският джолан (15.90 лв) е най-вкусен. Пилешкото по-скоро е средно качество, а полентата към него хич не става. Ребърцата пък са малко по-мазнички от моя вкус, тъй че имайте предвид, ако ви се хапват ребърца. Всеки ден има и ястие за деня, което е въпрос на късмет какво ще опитате. Десертите също се менят, но до сега всички са били добро попадение.

Обслужването обикновено е добро, но човек може да очаква и изненади.   

3 коментара:

  1. Здравейте,

    Първо искам да благодаря за ревюто, наистина е безкрайно полезно да се черпи инфо по този начин.

    Ако може ще си позволя да споделя и моя опит след снощното посещение в Atelier:
    Като интериор заведението е приятно, но в голямата зала масите са безкрайно близо една до друга и липсват собствени кътове за всяка от тях, което може да е леко дразнещо, когато има шумна компания точно зад гърба ти. За щастие ние седнахме в малката заличка с диванчето. Там е приятно и по-спокойно.
    Обслужването: имайки предвид, че заведението е от малко по-висок клас (особено съдейки по цените) се очакват и малко повече неща от келнерите, но уви: момчето, което ни обслужваше имам чувството, че е бил всичко друго (вкл. работник на бензиностанция, автомивка, зидаромазач и пр.) но не и келнер; като начало: нямаше понятие от винения лист, попитахме го за съвет, а той се зачете в менюто и посочи най-евтиния вариант, защото "много го поръчвали" ..оказа се посредствено вино. Това да ти сервират едновременно ястията, за да не се изчакват гостите - няма такова нещо (при все, че бяхме само двама души, не 20). Да не говорим, че очевидно се понапълни заведението, ок, но келнера тотално ни отписа още след поръчката, няма доливане на вино, няма отсервиране на празните чинии (дори и когато идва за нещо друго и вижда все пак какво става на масата), изобщо не говорим за глезотии като например "да ви донеса ли още хлебче за пастета", или "мога ли да ви изкуша с десерт" например, не. Пълна некомпетентност!
    В допълнение на това, в разгара на вечерта в кухнята адреналина се качи и за съжаление ставахме свидетели на всичките им разговори, псувни, викане, смях и пр.
    Храната: салатите - пълен провал, особено предвид цената си; предястие: пробвахме пилешкия пастет (по препоръки на авторката:))- беше ок; основните: Талиетели с гъби и Пилешко с маслинова паста и кус-кус - и двете бяха много приятни, интересни, но със сигурност нищо невиждано или уникално. За десерт - не издържахме на обстоятелствата.
    Като заключение: за местоположението си, ценовия си клас и претенциите които предявява Atelier, определено очаквах повече, много повече. Не бих го препоръчал дори за сутрешно кафе, камо ли за повод и никога не бих стъпил отново там.

    Поздрави
    Владислав Дечев

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, хубав летен и слънчев ден!
    Бих искала да споделя моите усещания за ресторантчето Atelier. Наистина преди една година, след две посещения, и аз с голямо огорчение (имайки в предвид локация, интерьора и обещанието за приятна вечер) бях го отписала. Обслужването беше вяло и абсолютно безразлично към клиента. Но, вероятно, собствениците не са били толкова безразлични, дали техният ресторант ще стои празен или ще се пълни и то с предварителна резервация. Много хубаво, че хората споделят своите впечатления и по този начин собствениците могат да внесат корекциите в ситуация. Дадох още един шанс на Atelier след като бяха изминали няколко месеца от първите опити да вечеряме там. От тогава сме редовни клиенти и то именно за лични и много нежни мигове и поводи да изкараме спокойна и елегантна вечер, без претенциите за дрескод. От храната бих отбелязала пиканти скариди с тиквички, рибни предложения спрямо сезона. Обслужването е доста променено и приятно.
    Само имам едно пожелание - след такава елегантна и вкусна вечеря понякога ти се иска с чаша кафе малко, но качествено десертче. Нещо като петифурка или плодова тарталетка. Ако това е проблемно да се приготви в ресторанта, мисля, че би могло да се използва и асортимента на няколко прекрасни пекарни, включително и френски, които се намират в същият район.
    С пожелание за успехи и за увеличаването на постоянни клиенти,
    Валентина Цекова

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,

    надявам се сте права. Ще отида скоро и ще проверя на живо :) съответно ще променя и review-to ако нещата са се променили.
    Поздрави,
    Невена

    ОтговорИзтриване