сряда, 10 април 2013 г.

Нахутени палачинки с карамелизиран лук и домати

Понеже не съм много голям фен на бобените ястия, а знам, че са много полезни, все търся начини да ги хапвам без да ги усещам. И така попаднах на днешната определено много вкусна и много интересна рецепта. С лек ориенталски привкус и с много полезни вещества това ястие е супер.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 350 гр чери домати
  • 4 глави лук
  • 1 ч.л. мащерка
  • 250 гр брашно от нахут
  • 450 гр вода
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 белтъка
  • 1.5 с.л. кафява захар
  • Сол
  • Черен пипер
  • 150 гр настърган кашкавал
Начин на приготвяне

Започнете с доматките. Включете фурната да се нагрява на 170 градуса. Нарежете доматите на две, осолете с 1 ч.л. сол, 1 с.л. зехтин и черен пипер. Разбъркайте добре и сложете да се запекат за 20-25 минути.

Междувременно нарежете лука на ситно и сложете да се запържи заедно с 1 ч.л. сол, мащерката, захарта и черен пипер. Оставете да се пържи 15-тина минути като разбърквате редовно. Хубаво е лукът леко да загори.

След като доматите и лукът са готови, смесете ги в отделна купа и оставете на страна. Подгответе голяма тава с хартия за печене. Усилете фурната на 200 градуса.

В голяма купа сложете брашното, водата, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол и малко черен пипер. Разбийте с миксера до получаване на хомогенна смес. Доста рехка ще е сместа. В отделен съд разбийте белтъците на пяна и ги добавете към сместа за палачинките като след това разбиете за още 1 минута с миксера. В голям тиган сложете много малко зехтин, може дори само да намажете дъното с четка и изсипете 2 черпака от сместа за палачинки. Пържете 2 минути от едната страна, обърнете и пържете още 1 минута от другата страна. Готовите палачинки слагайте в подготвената тавичка. След като всички палачинки са готови, поръсете с лука и доматите равномерно и поръсете с кашкавала. Сложете в загрялата фурна и печете 20 минути.

Бон апети :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар