сряда, 10 април 2013 г.

Дивото зове

Тези дни бях нагърбена с тежката задача да сготвя дивеч!!! Слава богу ставаше въпрос за патица, а не нещо по-сложно, защото иначе имаше голям шанс да се изложа. Един приятел беше уловил дива патица и решихме да я споделим на вечеря в къщи. Но понеже никога до сега не бях правила диво месо до сега, прекарах известно време в ровене за техники как (1) да не мирише и (2) да не е жилаво. Накрая се получи, но не съм сигурна, че благодарение на моите умения и научени техники, а защото дивата патица по принцип не е толкова жилава като друг дивеч. Никога няма да разбера дали заслугата беше на моята рецепта или просто патицата си беше крехка, но се получи една вкусна и приятна вечеря :)

Само да добавя, че патицата дойде изчистена от пера и вътрешности, иначе НЕ бих се наела :)

Време за мариноване - 3 часа
Време за приготвяне - 20 мин
Време за печене - 1 час

Съставки (за 1 патица около 2.5 кг)
  • 1 патица
  • 1/3 ч.ч. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 2 лтр вода
  • 3 филии бял хляб без коричката
  • 2 глави бял лук
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 3 ч.л. масло
  • 2 ч.л. олио
  • Сол и черен пипер
  • 4 парчета бекон
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 1/3 ч.ч. мадейра или шери
  • 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне

Измийте патицата и я сложете в дълбок съд. Залейте я с водата, оцета и солта. Ако трябва още вода, за да покриете напълно патицата, добавете. Оставете в хладилника за 3 часа (може до 4).

15 минути преди да я сложите да се готви патицата, я извадете от хладилника и я подсушете.

През това време, пригответе плънката. Сложете олиото да се загрява в дълбок тиган. Нарежете хляба на кубчета и сложете да се запържи в тигана. Добавете нарязания на ситно розмарин. Запържете 4-5 минути като обръщате от време на време. Трябва хлебчетата да придобият златист загар. Извадете ги в купичка. Нарежете едната глава лук на ситно. Върнете тигана на котлона, добавете 1 ч.л. масло и сложете лука да се запържи. Посолете с 1 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Запържете го за около 10 минути като разбърквате от време на време, за да не загори. Прибавете го към хляба и ги разбъркайте добре.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса и подгответе тавичката за патицата с хартия за печене. Нарежете втората глава лук на колелца и ги подредете на дъното на тавичката. Осолете и намазнете патицата и я поставете върху лука. Напълнете я с плънката и я сложете да се пече в загрялата фурна за 1 час. 15 минути преди да изтече единият час, сложете бекона върху патицата и усилете фурната на 220 градуса.

Остава да направите само соса и сте готови. В тигана, в който готвихте плънката сложете целия сос изтекъл от патицата по време на печенето. Добавете останалите 2 с.л. масло, бульона и шерито. Оставете да заври и да покъкри 2 минути. Сложете брашното и бъркайте бурно, за да се разтвори и да се сгъсти соса. Вдигнете от котлона след 30 секунди. Тъй като е много възможно да останат бучки от брашното, минете соса през сито преди да сервирате.

Много би било сложно да разфасовате месото на порции за сервиране, тъй че по-добре слагайте цялата патица на масата и започвайте борбата с ръце :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар