вторник, 23 април 2013 г.

Домати с багета на фурна

Хляб и домати е идеална комбинация позната на почти всеки. Даже едно пет годишно дете да попитате кое му любимото ястие, шансът да каже пица е огромен. А какво е пицата - хляб, домати и друго по желание.

Тази рецепта е една по-интересна интерпретация на комбинацията хляб и домати и определено е много вкусна!


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 50 мин

Съставки:
  • 900 гр домати - микс големи, чери, продълговати
  • 5 с.л. готварска сметана
  • 3 рибки аншуа от консерва
  • 100 гр едро настърган пармезан
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 2 ч.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. риган
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/3 багета
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 210 градуса.

Нарежете доматите на едри кубчета, ако имате чери ги разполовете. В купа смесете сметаната, аншуата (накъсана на дребно), 1/3 от пармезана, чесъна, 1 с.л. зехтин, солта, захарта и ригана. Разбъркайте добре и залейте доматите. Сложете ги във загрялата фурна и печете около 25 минути.

Междувременно, нарежете или накъсайте багетата на големи крутони. Наредете ги в тавичка и ги залейте с останалия зехтин. Сложете ги във фурната около 10 минути преди края на печенето на доматите. След като изтекат 25-те минути извадете доматите и крутоните и ги смесете. Поръсете с останалия пармезан и върнете във фурната за още 25 минути.

След като извадите ястието от фурната, ако още имате силата да устойте на аромата, може да ги оставите да попият за 20 минути преди да хапнете. Ще се получи още по-вкусно. Но аз лично рядко удържам цели 20 минути, нападам веднага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар